Φεστιβάλ Τσακωνιάς 2009

Ο Δήμος Λεωνιδίου και η Αναπτυξιακή Πάρνωνα, τίμησαν τηνTsakonia2009_8 τσακώνικη μελιτζάνα Λεωνιδίου, σε μια εορταστική εκδήλωση στις 22 και 23 Μαΐου 2009, καλώντας έλληνες και ξένους να γνωρίσουν και να ζήσουν από κοντά την αυθεντική φιλοξενία του τόπου, και τα γνήσια προϊόντα της τσακώνικης γης.

Το φεστιβάλ Τσακωνιάς με τίτλο «Γεύσεις και Μουσικές στα Σοκάκια του Λεωνιδίου» είναι πλέον θεσμός Tsakonia2009_3μέσω των πρωτότυπων και ποιοτικών εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα στην εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και φυσικής ομορφιάς περιοχή της Ανατολικής Πελοποννήσου, η οποία φορά τα γιορτινά της και δέχεται τους εκλεκτούς προσκεκλημένους της.

Φαγητά όλων των ειδών (αλμυρά, γλυκά, φούρνου, κατσαρόλας) μαγειρεύτηκανTsakonia2009_4 αναδεικνύοντας τη γαστρονομική απόλαυση ενός μοναδικού προϊόντος όπως είναι η τσακώνικη μελιτζάνα Λεωνιδίου (ΠΟΠ) συνδυάζοντας γεύσεις από Τούρκικη, Κυπριακή και Ιταλική κουζίνα από τους μάγειρες που ήρθαν για το σκοπό αυτό.

Ο μεσογειακός αυτός χαρακτήρας του φεστιβάλ αναδεικνύει ταυτόχρονα το μοναδικό αυτό προϊόν και την αγροτική παραγωγή της περιοχής, την πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά του χαρακτηρισμένου παραδοσιακού οικισμού και τον ποιοτικό τουρισμό που διαμορφώνεται ως προϊόν εξ’ αιτίας και των δυο παραπάνω δεδομένων. Tsakonia2009_9Μια ζωντανή αγροτική ύπαιθρος σε ένα καλοδιατηρημένο οικιστικό και φυσικό περιβάλλον είναι έτοιμη να προσφέρει υψηλού επιπέδου τουριστικό προϊόν μέσω των αγροτουριστικών καταλυμάτων και των ποιοτικών χώρων εστίασης που λειτουργούν στην περιοχή.

Καινούριο στοιχείο της διοργάνωσηςTsakonia2009_1 αποτέλεσαν τα πολλά μικρά μουσικά σχήματα και οι κανταδόροι που γέμισαν με μουσικές τα σοκάκια του Λεωνιδίου από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου.

Οι μυρωδιές των φαγητών ανακατεμένες με τις μουσικές των κανταδόρων με Tsakonia2009_5φόντο τα αρχοντικά και τα πυργόσπιτα του Λεωνιδίου αλλά και τους φιλόξενους κατοίκους δημιούργησαν μια πανδαισία γεύσεων, ακουσμάτων και εικόνων και άφησαν ανεπανάληπτα συναισθήματα σε όσους βρέθηκαν στο Λεωνίδιο αυτό το διήμερο.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλάμβανε:

Παρασκευή 22 Μαΐου 2009
Tsakonia2009_2
20.00    Παράθεση γευμάτων δοκιμής κυπριακής, τούρκικης και ιταλικής κουζίνας σε μπουφέ – Ζωντανή μουσική από μικρά συγκροτήματα στα σοκάκια και στα εστιατόρια του Λεωνιδίου

20.30    Θέατρο σκιών στην πλατεία Μητρόπολης

22.00    Οι σεφ της Μεσογείου μαγειρεύουν μαζί με τους Λενιδιώτες και σερβίρουν στα εστιατόριά τους

Σάββατο 23 Μαΐου 2009
Tsakonia2009_6
19.00     Έκθεση τοπικών προϊόντων

21.00     Παράθεση γευμάτων κυπριακής, τούρκικης, γαλλικής και ελληνικής κουζίνας στον παραποτάμιο δρόμο

21.30    Tsakonia2009_7Συναυλία από συγκρότημα έντεχνης – λαϊκής μουσικής

|