13 Νοεμβρίου 2015

Αρχαιολογικοί χώροι και Μακεδονικοί θησαυροί, πολιτιστικές εκδηλώσεις, χιονοδρομικά κέντρα, δρόμοι του κρασιού και παραδοσιακές γεύσεις. Η Ημαθία είναι ιδανικός προορισμός για ταξίδια και ένας από τους ομορφότερους Νομούς της Μακεδονίας. Τα βουνά του Βερμίου και των Πιερίων, τα ποτάμια, το χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια, το Σέλι, η Νάουσα, η Βεργίνα και τα χωριά του Νομού Ημαθίας είναι πραγματικοί παράδεισοι για όλες τις εποχές του χρόνου. Επισκέφθηκαν την περιοχή και κατέγραψαν τη φυσική ομορφιά, την παράδοση και τα τοπικά προιόντα.

Μέλι, φρούτα, ανάμεσα τους τα περίφημα “Κεράσια Βοδενών” (ΤΡΑΓΑΝΑ ΕΔΕΣΣΑΣ), κομπόστες, ντομάτες, γλυκά κουταλιού, τυρί “μπάτσο”, “τσούσκες” πιπεριές, πράσινες πιπεριές, ζυμαρικά από αγνά υλικά, ιδιαίτερες ποικιλίες κρασιών, τσίπουρο, είναι ορισμένοι από τους θησαυρούς της ευλογημένης αυτής γης. Η τοπική κουζίνα της περιοχής περιλαμβάνει φαγητά με μαγειρεμένα κρέατα, το χοιρινό με σέλινο ή πράσο, την τηγανιά, τους σαρμάδες, τα κεφτεδάκια, που στην τοπική διάλεκτο λέγονται και “μπαρμπούρια”, το κυνήγι από τα δάση του Βερμίου, τις παραδοσιακές πίτες με σκληρό φύλλο κρούστας με γέμιση πράσου, τυριού ή χόρτων και τον αλμυρό μπάτζο, ο οποίος είναι ένα είδος τυριού. Παραδοσιακό γλυκό της πόλης είναι το ρεβανί αλλά και οι σιροπιαστοί λουκουμάδες.

Στο βίντεο προβολής των τομικών γεύσεων μιλούν:

  1. Θεόφιλος Τελιγιαννίδης, Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Ημαθίας
  2. Βασίλης Χάιτας, Γεωπόνος κ Δ/ντής της εταιρείας Lucia, που παράγει με υδροπονική καλλιέργεια τις γνωστές ντομάτες και ντοματίνια Lucia
  3. Δημήτρης Κουτσιόφτης, από τη κτηνοτροφική μονάδα Κουτσιόφτη που παράγει το ξακουστό κρέας AROMA Ω3
  4. Αφροδίτη Χίλντε, από την Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη ΑΛΜΜΕ που μεταποιεί φρούτα και κυρίως ροδάκινο, σε κομπόστες.
  5. Νανά Χρυσοχόου, από τους αμπελώνες και το οινοποιείο Χρυσοχόου
  6. Κατερίνα Φαρμάκη, από το τυροκομείο Φαρμάκη στη Βέροια
  7. Γιώργος Παλισίδης, Σεφ, ο οποίος μας τα κρασιά της περιοχής και τους συνδυασμούς τους με τα τοπικά εδέσμα μαγείρεψε στο εστιατόριο «Εκείμερος» τέσσερις συνταγές: τυρί μανούρι με μαρμελάδα γλυκιάς πιπεριάς, μπουγιουρντί με κόκκινη κολοκύθα με φέτα και δεντρολίβανο, ποντιακή συνταγή Σιρόν και ζαρκάδι από το Σέλι κοκκινιστό.

Η κινηματογράφηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του διατοπικού Σχεδίου συνεργασίας με τίτλο «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές», το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LEADER. Εταίροι του Σχεδίου είναι 21 Αναπτυξιακές Εταιρείες της Ελλάδας. Το Σχέδιο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης  και αφορά στην ανάδειξη της γαστρονομικής μας παράδοσης και των εκλεκτών ελληνικών γεύσεων, που δημιουργούνται με αναγνωρισμένα, πιστοποιημένα και εκλεκτά προϊόντα από την κάθε περιοχή της Ελλάδας.