13 Νοεμβρίου 2015

Ο Nομός Τρικάλων, ένας από τους τέσσερις συνολικά της περιφέρειας Θεσσαλίας, βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας και είναι κυρίως ορεινός με πανέμορφους παραδοσιακούς οικισμούς, σκαρφαλωμένους στις πλαγιές της Πίνδου. Εκεί βρέθηκαν οι «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές», σε τούτη τη γωνιά της Θεσσαλίας όπου η φύση κλέβει την παράσταση και η γόνιμη γη δίνει καρπούς που συνθέτουν την ιδιαίτερη γαστρονομία της περιοχής. Το κινηματογραφικό συνεργείο με τους δημοσιογράφους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, πραγματοποίησε λήψεις στα πιο χαρακτηριστικά σημεία της περιοχής εστιάζοντας πάντα στην ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας με σκοπό να καταγραφεί ο «πλούτος» των τοπικών γεύσεων και προϊόντων όπως:
Το ξακουστό τρικαλινό λουκάνικο με πράσο καθώς και τα ντόπια κρέατα, διάφορα είδη τυριών και γαλακτοκομικών προϊόντων, χαλβάς Φαρσάλων και παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, μέλι θυμαρίσιο, χυλοπίτες, πλιγούρι, τραχανάς, αρωματικά φυτά, τσίπουρο και κρασί.
Στην κάμερα μίλησαν:
1. Παναγιώτης Πάτρας, Γενικός Δ/ντης Αναπτυξιακής Τρικάλων,
2. Ζαχαρούλα Λούδα, από το οινοποιείο Κωνσταντίνου Λούδα στους πρόποδες των Μετεώρων στο Διάβα Καλαμπάκας,
3. Διονύσης Γκαγκάλης, από το παραδοσιακό εργαστήριο χαλβοποιίας Ρόμπος,
4. Άρτεμις Τσιτσίνα, από το οινοποιείο του Βασιλείου Τσίνη,
5. Δήμητρα Μπίνα, από τη βιοτεχνία παραδοσιακών ζυμαρικών Σαμαρίνα, η οποία μαγείρεψε πίτα του κάμπου με κολοκύθια, γλυκό τραχανά και τυρί,
6. Νίκος Φωτειάδης, σεφ και πρόεδρος Ινστιτούτου ελληνικού διατροφικού πολιτισμού και γαστρονομίας ο οποίος μας έδειξε μια πρωτότυπη συνταγή κεφτέδες από Λουκάνικα Τρικάλων με πράσο και φρούτα συνοδεία πλιγούρι.
Η κινηματογράφηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του διατοπικού Σχεδίου συνεργασίας με τίτλο «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές», το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LEADER. Εταίροι του Σχεδίου είναι 21 Αναπτυξιακές Εταιρείες της Ελλάδας. Το Σχέδιο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και αφορά στην ανάδειξη της γαστρονομικής μας παράδοσης και των εκλεκτών ελληνικών γεύσεων, που δημιουργούνται με αναγνωρισμένα, πιστοποιημένα και εκλεκτά προϊόντα από την κάθε περιοχή της Ελλάδας.