26 Οκτωβρίου 2015

Η εμπειρία του οδοντωτού, ο παραδοσιακός οικισμός της Ζαρούχλας, δάση με πεύκα, έλατα, το μοναδικό τοπίο της Αιγιαλείας, ήταν η επόμενη στάση της κινηματογράφησης στο πλαίσιο του προγράμματος «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές». Η κινηματογράφηση έγινε για τη δημιουργία βίντεο προβολής της περιοχής, με στόχο την ανάδειξη των εκλεκτών τοπικών γεύσεων με αναγνωρισμένα, πιστοποιημένα και εκλεκτά προϊόντα, στο πλαίσιο της διατοπικής συνεργασίας «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές». Στο Σχέδιο συμμετέχουν 21 Αναπτυξιακές Εταιρείες της Ελλάδας και χρηματοδοτείται μέσω του Προγράμματος LEADER.

Τα προϊόντα που παρουσιάστηκαν ήταν: Ντόπια κρέατα, χωριάτικα λουκάνικα, γαλακτοκομικά με έμφαση τη φέτα Καλαβρύτων, όσπρια, λαχανικά, κρασιά, λάδι, οπωροκηπευτικά, Κορινθιακή σταφίδα, χειροποίητα ζυμαρικά.

Για την περιοχή και τα προϊόντα της μας μίλησαν: Δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς, Ηρώ Τσιμπρή Γενική Διευθύντρια Αναπτυξιακής Αχαϊας, Μάνος Κασσαλιάς Γεν. Διευθυντής Συνεταιρισμού Καλαβρύτων στη μονάδα παραγωγής τυροκομικών προϊόντων, Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος οινολόγος στο οινοποιείο Τετράμυθος, Νίκος Μέρμηγκας Διευθυντής εργοστασίου σταφίδας.

Συνταγές έγιναν από την Ελένη Κούγια Τσαγρή και τον γιό της Μάριο, οι οποίοι έφτιαξαν: κόκορα κοκκινιστό με λαζάνια βουτυρωμένα, κολοκυθοκορφάδες με φέτα, κολοκυθόπιτα με κόκκινη κολοκύθα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές» πραγματοποιήθηκε και το διήμερο Γαστρονομίας Οινοξένεια 2015 με παρουσιάσεις γνωστών οινολόγων και wine commanders, για τους τρόπους και τα “μυστικά” της ιδανικής σύνδεσης και του πιο απολαυστικού συνδυασμού κρασιών της Αιγιάλειας με τυριά των Καλαβρύτων. Ακολούθησε συναυλία της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας, με αφιέρωμα στα 90 χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Χατζηδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη, των δύο σημαντικότερων πυλώνων της σύγχρονης ελληνικής μουσικής.