3 Αυγούστου 2015

Οι περίφημοι καταρράκτες και τα πολυάριθμα κανάλια που την διασχίζουν, αλλά και οι μικρές γέφυρες, τα πάρκα της και οι δενδροφυτεμένοι δρόμοι, είναι στοιχεία που καθιστούν την Έδεσσα μοναδική πόλη. Εκεί, οι «Γεύσεις Ελλήνων εκλεκτές» βρήκαν πλούσιο υλικό για να συνεχίσουν την κινηματογράφηση. Έτσι λοιπόν, στα πλαίσια του διατοπικού προγράμματος, έγιναν γυρίσματα εκτός από το κέντρο της Έδεσσας, στα παραδοσιακά χωριά με κορυφαίο τον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο που ξεχωρίζει για την παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, την εκπληκτική θέα στη λίμνη Βεγορίτιδα και βεβαίως, το χιονοδρομικό του Καϊμάκτσαλάν.

Τα λουτρά Πόζαρ, ένα τοπίο απείρου φυσικού κάλλους αλλά και θεραπευτικής αξίας χάρις στα ιαματικά νερά, είναι ένα ακόμη μέρος στο οποίο πραγματοποιήθηκαν γυρίσματα ενώ ο δήμαρχος Αλμωπίας Δημήτρης Μπίνος μας μίλησε για την τουριστική αξία της περιοχής.

Η Έδεσσα «αλλιώς», παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο της Αερολέσχης Γιάννη Κλιμεντίδη, μέσα από τις αναφορές του στα αεραθλήματα, όπως τα ανεμόπτερα, το παραπέντε, την ανεμοπορεία.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με μια πληθώρα εκλεκτών προϊόντων και γεύσεων, καθιστούν την Έδεσσα έναν σπουδαίο προορισμό.

Ακόμη, γυρίσματα και συνεντεύξεις έγιναν:

 • Ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής κ. Ιορδάνης Κιοσέογλου μας μίλησε για το γαστρονομικό χάρτη της περιοχής,
 • ο σεφ και σύμβουλος γαστρονομίας Λάζαρος Ράπτης απαρίθμησε την πληθώρα των προϊόντων που παράγει η περιοχή,
 • ο Δημήτρης Τερζής εμπορικός διευθυντής του συνεταιρισμού της Κοινότητας Φλαμουριάς μας ανέφερε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που καθιστούν ξεχωριστά τα φρούτα όπως τα κεράσια, τα μήλα και τα βερίκοκα Έδεσσας,
 • η Ιωάννα Διαμαντή από την EL1 έκανε λόγο για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που παράγουν, ένα καινοτόμο προϊόν, δηλαδή το λάδι με εκχυλίσματα φυτών αρωματικών και φαρμακευτικών βιολογικής καλλιέργειας,
 • ο Κων/νος Μαρδαβουτζόγλου από την «Αγροζύμη» μας είπε για τη μεγάλη ποικιλία ζυμαρικών που φτιάχνουν από πρώτες ύλες από την ευρύτερη γη της Μακεδονίας σε ένα άρτια εξελιγμένο εργαστήριο ζυμαρικών,
 • η Μαρία Καρυπίδου μας παρουσίασε τα αγροβότανα Βόρρας, τις κεραλοιφές και τις μαρμελάδες,
 • ο Σωτήρης Καρακίτσος τα κρασιά ποικιλίες Syrah, Merlot από τους αμπελώνες βιολογικής καλλιέργιες.

Τα προϊόντα που παρουσιάστηκαν είναι:

 • Κεράσια, βερίκοκα, μέλι, μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού, όπως καρότο, κολοκύθι, δαμάσκηνο, κυδώνι, σταφύλι, ρόδι χυμός, ρόδι μαρμελάδα και ρόδι ξύδι, παρθένο ελαιόλαδο και ελαιολαδο με αρωματικά και φαρμακευτικά βότανα, αρωματικά φυτά, super foods, ιπποφαές, κεραλοιφές ελαίων και βοτάνων, καλοκαιρινή φρέσκια τρούφα, κρασιά, ζυμαρικά, αλεύρι.

Συνταγές που φτιάχτηκαν:

 • Παραδοσιακό ποντιακό φαγητό σιρόν από την μαγείρισσα Ελένη Τουμπουλίδου στις πηγές Αραβύσου,
 • Ριζότο με άγρια μανιτάρια από τον Γιώργο Ταρσόνα στον Αγ. Αθανάσιο,
 • Παραδοσιακό τσομπλέκι με μελιτζάνα, κρέας, και φέτα από τον σεφ Ευστράτιο Καραγιάννη στους Καταρράκτες και
 • σαλάτα εποχής με κουρκουμά από τον γγ της λέσχης αρχιμαγείρων Β. Ελλάδας, Θόδωρο Κουρατζόγλου.

 Τέλος, στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα την προβολή των εκλεκτών γεύσεων με ονομαστά-πιστοποιημένα προιόντα την οποία διοργάνωσε η Αναπτυξιακή Πέλλας. Η εκδήλωση περιελάμβανε «Εκθετήριο τοπικών προιόντων» και «Μουσείο Γεύσεων», ενώ ομάδα αναγνωρισμένων σεφ έφτιαξε ένα εκλεκτό μενού το οποίο γεύτηκαν οι καλεσμένοι της εκδήλωσης.