4 Αυγούστου 2015

Με ιστορικό και μουσειακό ενδιαφέρον, φυσικές ομορφιές, σημαντική παράδοση και περίφημη γαστρονομία, η Κοζάνη ξεχωρίζει στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

Το διατοπικό Σχέδιο «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές», συνέχισε την πορεία του στην ενδιαφέρουσα αυτή πόλη για κινηματογράφηση και τη δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού, με στόχο την ανάδειξη των εκλεκτών τοπικών γεύσεων με αναγνωρισμένα, πιστοποιημένα και εκλεκτά προϊόντα καθώς και της γαστρονομικής παράδοσης. Το παραπάνω Σχέδιο υλοποιεί και συντονίζει η Αναπτυξιακή Πάρνωνα και συμμετέχουν 20 ΟΤΔ LEADER της Ελλάδας.

Η Δυτική Μακεδονία αποτελεί μια πόλη που έχει να προσφέρει στον επισκέπτη τυροκομικά προϊόντα και αλλαντικά, κρασί και τσίπουρο, φρούτα και μαρμελάδες από το Βελβεντό, μανιτάρια και κάστανα από τη μακεδονική γη και όλες τις παραδοσιακές συνταγές, με υλικά από τον τόπο της Κοζάνης και φυσικά τον ξακουστό κρόκο. Το σαφρά, όπως τελικά το γνωρίζουν οι περισσότεροι, είναι μπαχαρικό που χρησιμοποιείται εκτός των άλλων στη μαγειρική, την ιατρική, την ποτοποιία και την κοσμετολογία. Η Κοζάνη είναι ένα από τα ελάχιστα μέρη του κόσμου που είναι δυνατή η καλλιέργειά του και από την Κοζάνη ταξιδεύει με προορισμό όλο τον κόσμο η παραγωγή του. Ακόμη, Κοζανίτικα τυριά, όπως η φέτα, το τουλουμοτύρι, ο μπάτζιος και το μανούρι θεωρούνται πρώτης ποιότητας.

Γυρίσματα και συνεντεύξεις έγιναν:

  • Γιώργος Αμανατίδης, Γενικός Διευθυντής Αναπτ. Δυτ. Μακεδονίας
  • Νίκος Πατσούρας, Πρόεδρος Συνδέσμου κροκοπαραγωγών Ν. Κοζάνης
  • Δημήτρης Κοσμάς, Πρόεδρος Αγροτικού Συν/σμού Βελβεντού «Δήμητρα»
  • Ιωάννης Δίκος, Τυροκομείο «Μπούρινος»
  • Γιάννης Καμκούτης, από το Οινοποιείο Καμκούτη
  • Γεωργία Γκουτσιαμάνη, Οινοποιείο «Δυο φίλοι»
  • Μανώλης Βασιλειάδης, Εργαστήρι τροφίμων Ρίζες

Μέσω του βίντεο που δημιουργήθηκε προβάλλονται οι εκλεκτές γεύσεις της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας, με αναγνωρισμένα, πιστοποιημένα και εκλεκτά προϊόντα, όπως κρόκος Κοζάνης, κεράσια και ροδάκινα Βελβεντού, τυριά, φέτα, τουλουμοτύρι, ανθότυρο, μυζήθρα, μανούρι, γιαούρτια, όσπρια, λάδι, μανιτάρια, τραχανάς, ζυμαρικά, κρασιά, τσίπουρο και τσίπουρο με σαφράν και γλυκάνισο, μαρμελάδες, σάλτσες.