1 Απριλίου 2015

Σε μια από τις γραφικότερες ελληνικές πόλεις, την Καστοριά, έκανε «στάση» το οδοιπορικό για τις «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές». Το διατοπικό σχέδιο συνεργασίας, που έχει στόχο να αναδείξει και να προβάλει τις εκλεκτές τοπικές γεύσεις, συνεχίστηκε με την κινηματογράφηση στην πανέμορφη λίμνη της Καστοριάς – στολίδι της ευρύτερης περιοχής – τη μαγευτική παραλίμνια διαδρομή, τα αρχοντικά, το Ντολτσό και τα τοπικά προϊόντα.

Τα όσπρια Καστοριάς (φασόλια, φακές, ρεβίθια, μπαρμπούνια), προϊόντα που καλλιεργούνταν από τα χρόνια του Λιμναίου οικισμού Δισπηλιού, εξακολουθούν να παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στις καλλιέργειες αφού τα συναντάμε ως παραγόμενο προϊόν, σχεδόν σε όλους τους οικισμούς.

Ιδίως τα ξηρά λευκά φασόλια Καστοριάς, είναι γνωστά σε όλη την Ελλάδα. Το συνεργείο κατέγραψε εικόνες και από ένα συσκευαστήριο φασολιών, που διανέμει το προϊόν σε όλη την Ελλάδα.

Τραχανάς, χυλοπίτες, μέλι, γλυκά του κουταλιού, κρασιά – πολλά από αυτά προερχόμενα από αμπέλια βιολογικής καλλιέργειας – καθώς και τσίπουρο, είναι μερικά ακόμη από τα εκλεκτά προϊόντα που έχει να δείξει η περιοχή.
Τα μήλα, τέλος, της Καστοριάς είναι πλέον αναγνωρισμένα προϊόντα προστατευμένης γεωγραφικής ένδειξης και με αυτά η γνωστή μαγείρισσα κ. Τέτα Πουλιοπούλου έφτιαξε μια παραδοσιακή μηλόπιτα.