12 Μαΐου 2015

Στην Βόρεια Πελοπόννησο έκαναν «στάση» οι «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές» για τη δημιουργία βίντεο προβολής, με στόχο την ανάδειξη των εκλεκτών τοπικών γεύσεων με αναγνωρισμένα, πιστοποιημένα και εκλεκτά προϊόντα, στο πλαίσιο της διατοπικής συνεργασίας «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές». Στο Σχέδιο συμμετέχουν 20 Αναπτυξιακές Εταιρείες της Ελλάδας και χρηματοδοτείται μέσω του Προγράμματος LEADER.

Στα πέτρινα στολίδια της Αρκαδίας στη Δημητσάνα και τη Στεμνίτσα, με τα λιθόστρωτα καλντερίμια και τα αρχοντικά σπίτια. Στα πυκνά δάση, στις πλαγιές του Μαινάλου, στο Λεβίδι, το όμορφο κεφαλοχώρι, στους ευωδιαστούς πορτοκαλεώνες της Αργολίδας και στους πολυάριθμους αμπελώνες της Νεμέας.

Με παράδοση χιλιετιών στην αμπελοκαλλιέργεια και σημείο αναφοράς το Αγιωργίτικο σταφύλι, ξεδιπλώθηκαν όλες οι γεύσεις και τα τοπικά προϊόντα της περιοχής.

Επισκεφθήκαμε το οινοποιείο της οικογένειας Ιερόπουλου και γνωρίσαμε την ιστορία του κρασιού στην περιοχή.

Στο οικογενειακό παρασκευαστήριο ζυμαρικών «Το Στάχυ» μάθαμε από την κ. Δήμητρα Παπαγεωργίου πως γίνονται οι χυλοπίτες, ο τραχανάς και άλλα ζυμαρικά με αγνές πρώτες ύλες.

Ο κ. Νίκος Μπουζινέλος από το Κούτσι Νεμέας μας μίλησε για τα προϊόντα που φτιάχνει από ξύδι, όπως μπαλσάμικο με διάφορες μίξεις, με μέλι, με ρόδι και άλλα, καθώς και για το πετιμέζι.
Στο εστιατόριο «η κυρ- Αθηνά» η κ. Μαρία Σοφού μας μαγείρεψε μοσχαράκι με μανιτάρια μαριναρισμένο σε αγιωργίτικο κρασί.

Τέλος, ο συντονιστής του Τοπικού Προγράμματος LEADER της Αναπτυξιακής Βορείου Πελοποννήσου, κ. Γιώργος Κωστούρος μας μίλησε για τους στόχους του προγράμματος «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές».