30 Οκτωβρίου 2015

Στις 13 και 14 Μαΐου 2015 πραγματοποιήθηκε κινηματογράφηση, από εξειδικευμένο συνεργείο, στην περιοχή εφαρμογής του προγράμματος Leader N. Πιερίας  και στην ευρύτερη περιοχή. Σκοπός της κινηματογράφησης ήταν η δημιουργία βίντεο προβολής για την ανάδειξη των εκλεκτών τοπικών γεύσεων της περιοχής, των ιδιαίτερων τοπικών προϊόντων της καθώς και των αξιοθέατων και των χαρακτηριστικών τοπίων της.

Στο πλαίσιο της βιντεοσκόπησης, πραγματοποιήθηκαν γυρίσματα και συνεντεύξεις με παραγωγούς στον χώρο εργασίας τους. Ειδικότερα, ο κ. Νίκος Χρυσοστόμου στην Πύδνα και ο κ. Απόστολος Κούρτης στη Ράχη, μίλησαν για τον τοπικό οίνο Πιερίας Π.Γ.Ε., ο κ. Ζήσης Μανώσης στο Δίον για τα πιστοποιημένα ως Π.Γ.Ε. ακτινίδια της περιοχής και ο κ. Δημήτρης Ντούρος στη Ράχη για τα επώνυμα κεράσια Ράχης Ολύμπου. Επιπλέον, δόθηκε συνέντευξη από την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας και Πρόεδρο Δ.Σ. της Πιερικής Αναπτυξιακής Α.Ε. Ο.Τ.Α. κα Σοφία Μαυρίδου.

Ενδεικτικά, παρουσιάστηκαν τα ακόλουθα τοπικά προϊόντα: ακτινίδια Πιερίας, τσάι Ολύμπου, μύδια Μακρυγιάλου, τοπικοί οίνοι, μέλι, τσίπουρο από κούμαρα, δίκοκο σιτάρι και παραδοσιακά ζυμαρικά, ελαιόλαδο,  τυροκομικά, τοπικά ζυμαρικά, προϊόντα από μαύρο χοίρο.

Επιπλέον, βιντεοσκοπήθηκε η  παρασκευή  συνταγών από επαγγελματίες μάγειρες, με τη χρήση τοπικών πιστοποιημένων προϊόντων και άλλων εκλεκτών τοπικών υλικών. Συγκεκριμένα, στο εστιατόριο “ΓΑΣΤΡΟΔΡΟΜΙΟ” στο Λιτόχωρο, ο σεφ κ. Ανδρέας Γάβρης ετοίμασε “κεφτεδάκια με ζαρμπούνι Ολύμπου και λεμονάτη σάλτσα τσαγιού Ολύμπου” και στο εστιατόριο του ξενοδοχείου “MEDDITERANEAN VILLAGE”, ο σεφ κ. Άρης Τσάκαλης, ετοίμασε “πράσινη σαλάτα με λαβράκι και ζεστή σως εσπεριδοειδών”.

Η κινηματογράφηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του διατοπικού Σχεδίου συνεργασίας με τίτλο «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές», το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LEADER. Εταίροι του Σχεδίου είναι 20 Αναπτυξιακές Εταιρείες της Ελλάδας. Το Σχέδιο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αφορά στην ανάδειξη της γαστρονομικής μας παράδοσης και των εκλεκτών ελληνικών γεύσεων, που δημιουργούνται με αναγνωρισμένα, πιστοποιημένα και εκλεκτά προϊόντα από την κάθε περιοχή της Ελλάδας.