13 Νοεμβρίου 2015

Η Σερραϊκή γη πλούσια και ευλογημένη, προσφέρει αγαθά που ξεχωρίζουν για την ασύγκριτη γεύση και ποιότητά τους.

Οι Σέρρες, πόλη της Κεντρικής Μακεδονίας συνδυάζει τις ανέσεις ενός αστικού κέντρου, με τις φυσικές ομορφιές της Βόρειας Ελλάδας. Εκεί έκαναν στάση οι «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές» και παρουσίασαν φασόλια Ορεινής, Ρύζι, ντομάτες, Πατάτες Βροντούς που είναι φημισμένα σε όλη την Ελλάδα.

Όπως και η εξαιρετικής ποιότητας Σπιρουλίνα που παράγεται στη Νιγρίτα. Αξεπέραστης νοστιμιάς είναι και τα ντόπια κρεατικά όπως και τα αλλαντικά Σερρών ενώ το βουβαλίσιο κρέας επιστρέφει δυναμικά στη γευστική παλέτα της περιοχής. Οι νεροβούβαλοι έφτασαν στην Ελλάδα πριν από μερικούς αιώνες, όταν ο Ξέρξης μετέφερε τις προμήθειες του στρατού του μέσα από τον Στρυμόνα. Έσωσαν τους τοπικούς πληθυσμούς στις δύσκολες περιόδους της φτώχειας και πέρασαν στην αφάνεια τη δεκαετία του 1950 με την εισαγωγή αγελάδων από την Ολλανδία. Σήμερα οι νεροβούβαλοι γεμίζουν ξανά την πεδιάδα του Νέστου και την περιοχή της Κερκίνης. Σε πολλά εστιατόρια και ταβέρνες του Νομού υπάρχει βουβαλίσιο κρέας μαγειρεμένο με διάφορους τρόπους, ενώ στα ζαχαροπλαστεία προσφέρονται γλυκά με βουβαλίσιο γάλα αλλά και παγωτό. Ονομαστά είναι τα λουκάνικα Ηράκλειας ή Τζουμαγιάς , ο καβουρμάς Κερκίνης που παρασκευάζεται από κρέας βουβαλιού και μοσχαρίσιο.

Επίσης στο βίντεο «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές» εξέχουσα θέση έχουν τα γλυκά, όλα από εξαιρετικής ποιότητας υλικά. Ξεχωρίζουν η Σερραϊκή Μπουγάτσα, το Τουλουμπάκι και ο Ακανές .
Στο βίντεο προβολής των τοπικών γεύσεων μιλούν:
1. Δημήτρης Καρυπίδης Δ/νων Σύμβουλος Αναπτυξιακής Εταιρείας Σερρών,
2. Ζέλιος Μπόρας, από την μονάδα τυποποίησης επεξεργασίας βουβαλίσιου κρέατος,
3. Νίκος Κηπουρός, από την εταιρεία AGRIMON που παράγει όσπρια, ρύζια, σούπες, σάλτσες, μαρμελάδες,
4. Τάσος Αγριανίδης, από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΡΠΟΣ φυστίκια και φυστικοβούτυρο σε τέσσερις γεύσεις,
5. Δημήτρης Πέτρος, σεφ στο εστιατόριο «Ελλήνων Γεύσεις», που μας έφτιαξε ομελέτα με καβουρμά,
6. Μαλβίνα Βεξόγλου, αρχιμαγείρισα που μας έδειξε πως φτιάχνεται το βουβάλι με χυλοπίτες.

Η κινηματογράφηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του διατοπικού Σχεδίου συνεργασίας με τίτλο «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές», το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LEADER. Εταίροι του Σχεδίου είναι 21 Αναπτυξιακές Εταιρείες της Ελλάδας. Το Σχέδιο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και αφορά στην ανάδειξη της γαστρονομικής μας παράδοσης και των εκλεκτών ελληνικών γεύσεων, που δημιουργούνται με αναγνωρισμένα, πιστοποιημένα και εκλεκτά προϊόντα από την κάθε περιοχή της Ελλάδας.