shade.gif
22 Σεπτεμβρίου 2022

Το Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της περιόδου 2023-2027 αποτελεί το βασικό κείμενο πολιτικής για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα και των αγροτικών περιοχών της χώρας, απαντώντας στις σύγχρονες προκλήσεις μέσα από μια ισορροπημένη προσέγγιση των φιλοδοξιών της νέας ΚΑΠ για μια περισσότερο ανθεκτική, πράσινη και ψηφιακή Γεωργία, σε εναρμόνιση με τις αντίστοιχες προτεραιότητες των στρατηγικών της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Μέσω των παρεμβάσεών του επιχειρεί να σηματοδοτήσει την στροφή σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για την Ελληνική Γεωργία αλλά και το σύνολο του αγροδιατροφικού τομέα της χώρας, στην κατεύθυνση επανακαθορισμού του μίγματος πολιτικών και μέτρων για τη διασφάλιση της μεσο – μακροπρόθεσμης οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής του βιωσιμότητας.

Το νέο αυτό μοντέλο α) εδράζεται στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσω της ενθάρρυνσης της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών, διασφαλίζοντας παράλληλα ένα δίκαιο γεωργικό εισόδημα στον παραγωγό, β) είναι προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις – προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής με μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της Γεωργίας, παρέχοντας παράλληλα στον καταναλωτή ασφαλή και υγιεινά τρόφιμα και γ) θέτει στο επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών, με έμφαση στην ηλικιακή αναζωογόνησή τους με την προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Το ΣΣ ΚΑΠ καλύπτει με τις παρεμβάσεις του το σύνολο των γενικών και ειδικών στόχων της ΚΑΠ 2023-2027, εξυπηρετώντας παράλληλα τις εθνικές στοχεύσεις και πολιτικές, αμβλύνοντας τις διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, σε απόλυτη συμβατότητα με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη χώρα μας και τα ευρήματα της διαγνωστικής ανάλυσης του αγροτικού χώρου που προηγήθηκε.

Στο ΣΣ ΚΑΠ δίνεται έμφαση στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας της Γεωργίας, παρέχοντας ισχυρά κίνητρα για τον πράσινο και ψηφιακό εκσυγχρονισμό της, τη συλλογική οργάνωση των παραγωγών και την ηλικιακή ανανέωση του πρωτογενή τομέα.

Επίσης βασικός στόχος του ΣΣ ΚΑΠ είναι η ανάγκη απλούστευσης των διαδικασιών και η μείωση της γραφειοκρατίας.

Το ΣΣ ΚΑΠ αποτυπώνει το σύνολο των αναγκαίων παρεμβάσεων βάσει των αναγνωρισμένων και ιεραρχημένων αναγκών και οι ενωσιακοί πόροι ανέρχονται περίπου στα 14 δις. €, για την περίοδο 2023-2027.

Οι ειδικοί στόχοι της ΚΑΠ επιτυγχάνονται ως ακολούθως, μέσω των παρεμβάσεων του ΣΣ ΚΑΠ:

  • ΕΣ1: Βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα του γεωργικού τομέα.
  • ΕΣ2: Αύξηση της ανταγωνιστικότητας και προσανατολισμός προς την αγορά.
  • ΕΣ3: Βελτίωση της θέσης των γεωργών στην αλυσίδα αξίας.
  • ΕΣ4 έως ΕΣ6: Η επίτευξη των τριών περιβαλλοντικών και κλιματικών ειδικών στόχων α) συμβολή στον μετριασμό και στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, β) ορθολογική και αποτελεσματική διαχείριση των φυσικών πόρων και γ) προστασία της βιοποικιλότητας
  • ΕΣ7: Δημογραφική ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού και βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη στις αγροτικές περιοχές.
  • ΕΣ8: Ο Ειδικός Στόχος σχετικά με την προώθηση της απασχόλησης, της ανάπτυξης, της ισότητας των φύλων, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής των γυναικών στη γεωργία, της κοινωνικής ένταξης και της τοπικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές
  • ΕΣ9: Ο στόχος της παραγωγής υγιεινών και υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντων