12 Μαΐου 2015

Στη Λάρισα, την πρωτεύουσα του Θεσσαλικού κάμπου, που απλώνεται σαν καταπράσινη θάλασσα, βρέθηκε η ομάδα βιντεοσκόπησης του διατοπικού Σχεδίου συνεργασίας «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές», που χρηματοδοτείται μέσω του προγράμματος LEADER. Η ζωή στη Λάρισα, το αρχαίο θέατρο της, αλλά και οι απίθανες θάλασσες της, τις οποίες λίγοι γνωρίζουν, αποτελούν τα πλάνα που καταγράφηκαν στο βίντεο. Η διαδρομή ξεκίνησε από την Κοιλάδα των Τεμπών και κατέληξε σε μία από τις μεγαλύτερες συνεχόμενες παραλίες, που ξεκινά από τον Αγιόκαμπο και φθάνει ως τη Βελίκα, έκτασης 13 χιλιομέτρων. Μια διαδρομή με τη θάλασσα από τη μια μεριά και το πράσινο του Κισσάβου από την άλλη.

Στην Ελασσόνα, στους πρόποδες του Ολύμπου, συγκεντρώθηκαν όλοι οι παραγωγοί της περιοχής για να γνωρίσουμε τις τοπικές χαρακτηριστικές γεύσεις καθώς και τα ΠΟΠ και άλλα εκλεκτά τοπικά προϊόντα.

Η διάσημη φέτα Ελασσόνας είχε ξεχωριστή θέση με τον Δημήτρη Έξαρχο, παραγωγό φέτας και άλλων τυριών, να μας εξηγεί τι είναι αυτό που κάνει τόσο ιδιαίτερη τη γεύση της φέτας της περιοχής αυτής.

Στο αγρόκτημα Τσιάντη, στην Τrinity Farm, υλοποιείται μια από τις πρώτες πιστοποιημένες βιοδυναμικές καλλιέργειες σιτηρών και κηπευτικών στην Ελλάδα. Η Αλεξάνδρα Τσιάντη μας μίλησε για τα προϊόντα που φτιάχνει, ανάμεσά τους βιοδυναμικό αλεύρι κανονικό αλλά και ολικής από σιτάρι δίκοκκο και αλεσμένο σε πετρόμυλο, όσπρια, κηπευτικά και μαρμελάδες βασισμένες στο βιοδυναμικό καρότο, όπως μαρμελάδα πορτοκάλι-καρότο, φρούτα-καρότο, και σάλτσες γλυκόξινες καρότο, ντομάτα-καρότο.

Από τον μελισσοκόμο Ελευθέριο Γκρίγκα, πρόεδρο του Μελισσοκομικού Συλλόγου, γνωρίσαμε το μέλι Ολύμπου και από τον κ. Γεώργιο Φτίκα από την Οινοποιία Ελασσόνας, μάθαμε για το κρασί και το τσίπουρο Τυρνάβου.

Τα προϊόντα, εκτέθηκαν στην ταβέρνα «Το αρχονταρίκι» στην Ελασσόνα, του κ. Γιώργου Ζιώγα και εκεί μας μαγείρεψε ο σεφ κ. Ελευθέριος Κουτσιμάνης αρνάκι Ελασσόνας με αμπελόφυλλο και φέτα.