Πάρνωνας και Μαλέας στη Bιόσφαιρα της Unesco!

shade.gif

Ισχυρή υποψηφιότητα για αναγνώριση της ως Απόθεμα Βιόσφαιρας έχει θέσει η περιοχή «Πάρνωνα-Μαλέα», στο πλαίσιο του προγράμματος MaB/UNESCO. Με τον χαρακτηρισμό «Απόθεμα Βιόσφαιρας της UNESCO», μια περιοχή αποκτά πλεονεκτήματα τόσο στον τομέα προστασίας και διατήρησης του φυσικού και πολιτιστικού της περιβάλλοντος, όσο και σε επίπεδο αειφόρου τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.

Η πρόταση υποψηφιότητας του όρους Πάρνωνα και του ακρωτηρίου Μαλέα, για την ανακήρυξή τους ως «Απόθεμα Βιόσφαιρας» της Unesco, βασίζεται στη δημιουργική και με όρους αειφορίας, συνύπαρξη της φύσης και του ανθρώπου στην περιοχή της νοτιοανατολικής Πελοποννήσου. Απώτερος σκοπός είναι, μέσω της κατάλληλης στρατηγικής, η ενίσχυση της περιβαλλοντικής ταυτότητας και η βιώσιμη ανάπτυξη.

Η περιοχή αναφοράς καλύπτει έξι δήμους (Βόρεια Κυνουρία, Νότια Κυνουρία, Σπάρτη, Ευρώτα, Μονεμβασιά, Ελαφόνησος), η οποία περιλαμβάνει ζώνες γεωργικής παραγωγής (γεωργία, αλιεία), αλλά και τομείς πολιτιστικού ενδιαφέροντος (πχ μοναστήρια, αρχαιολογικοί χώροι, ακροπόλεις, βυθισμένη πόλη Παυλοπετρίου, Λεωνίδιο, Μονεμβασιά). Η υποψηφιότητα καταρτίζεται κι εμπλουτίζεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό και υπάρχει αισιοδοξία για θετική έκβαση.

Στο πλαίσιο αυτό, προ ημερών πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, παρουσίαση τoυ φακέλου της υποψηφιότητας της περιοχής «Πάρνωνα – Μαλέα», παρουσία των δημάρχων Ευρώτα, Δήμου Βέρδου και Νότιας Κυνουρίας, Εμμανουήλ Δολιανίτη.

Τα δεδομένα παρουσιάστηκαν από τον διευθυντή της Αναπτυξιακής Πάρνωνα, Μαρίνη Μπερέτσο, τον Καθηγητή Χημείας Περιβάλλοντος και Χημικής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντή της Έδρας και Δικτύου UNESCO για τη Διαχείριση και Εκπαίδευση Αειφόρου Ανάπτυξης στη Μεσόγειο, Μιχαήλ Σκούλλο. Επιπλέον, στην ομάδα παρουσίασης ήταν και η δασολόγος-περιβαλλοντολόγος MSc, Χριστίνα Καλαθά, καθώς και ο συντονιστής της υποψηφιότητας και σύμβουλος τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης, Κοσμάς Σιδηρόπουλος. Στη συζήτηση παρείχε επιστημονικές και τεχνικές διευκρινήσεις ο Ευάγγελος Παππάς, εκ μέρους της εταιρείας-συμβούλου ΟΙΚΟΜ ΕΠΕ.

Η εταιρεία Πάρνωνας ΑΟ είναι ο βασικός υποστηρικτής της υποψηφιότητας του «Αποθέματος Βιόσφαιρας Όρους Πάρνωνα και Ακρωτηρίου Μαλέα».

Ένθερμός υποστηρικτής ο Δ. Πτωχός για ένα συνολικό brand
Ο περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός εξέφρασε την ικανοποίηση του, για την εξαιρετική οργάνωση της παρουσίασης και την αναλυτική επεξήγηση κάθε σχετικής λεπτομέρειας σε όλα τα επίπεδα της υποψηφιότητας. Εκτίμησε επίσης ότι η πρωτοβουλία και η προετοιμασία προέρχεται από τους δήμους και τους λοιπούς τοπικούς φορείς του Πάρνωνα, σε μεγάλο βάθος χρόνου. Ζήτησε στενότερη συνεργασία για την ένταξη αυτής της πρωτοβουλίας στη συνολική στρατηγική της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το χτίσιμο του brand «Πελοπόννησος». Αυτή η εμπορική ονομασία, συντίθεται από όλες τις ιδιαιτερότητες, κάθε πρωτοβουλία που έχει ήδη αναληφθεί και τη διαφορετικότητα κάθε περιοχής ή πόλης, που λειτουργούν συνθετικά στο ενιαίο αειφόρο αναπτυξιακό όραμα της περιφέρειας. Ως μία τέτοια συνιστώσα στη συνολική στρατηγική της περιφέρειας υποστηρίζεται και η υποψηφιότητα του Πάρνωνα – Μαλέα.

Ο περιφερειάρχης επεσήμανε ότι η διαδικασία αναγνώρισης της περιοχής ως «Απόθεμα Βιόσφαιρας», ουδεμία σχέση έχει με τις υπό εκπόνηση Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ) και την εν συνεχεία έκδοση των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων που εκπονούνται παράλληλα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, για τα οποία απαιτείται εκτεταμένη διαβούλευση και ενεργότερη συμμετοχή όλων. Έκλεισε με τη διατύπωση της θετικής αντιμετώπισης, αλλά και ουσιαστικής υποστήριξης από την περιφέρεια σε κάθε πρωτοβουλία που βελτιώνει τους δείκτες επίδοσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Τα κριτήρια
Τα βασικά κριτήρια για την ανακήρυξη μιας περιοχής ως «Απόθεμα Βιόσφαιρας» είναι:

  • η διατήρηση – συμβολή στη διατήρηση των τοπίων, των οικοσυστημάτων, των ειδών και της γενετικής ποικιλομορφίας.
  • η ανάπτυξη – ενίσχυση της οικονομικής και ανθρώπινης ανάπτυξης, η οποία είναι κοινωνικο-πολιτιστικά και οικολογικά βιώσιμη.
  • η υποστήριξη για έργα επίδειξης, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, έρευνας και παρακολούθησης τα οποία σχετίζονται με τοπικά, περιφερειακά, εθνικά και παγκόσμια ζητήματα διατήρησης και αειφόρου ανάπτυξης.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www.brparnonas.gr.

Πηγή: lakonikos.gr

|