Παρουσίαση στον Περιφερειάρχη της υποψηφιότητας της περιοχής «Πάρνωνα – Μαλέα», για την αναγνώρισή του ως Απόθεμα Βιόσφαιρας στο πρόγραμμα MaB/ UNESCO

shade.gif

Την προηγούμενη εβδομάδα  (Δευτέρα 8 Απριλίου) πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, η παρουσίαση τoυ φακέλου της υποψηφιότητας της περιοχής «Πάρνωνα-Μαλέα», για την αναγνώρισή της ως Απόθεμα Βιόσφαιρας στο πλαίσιο του προγράμματος MaB/ UNESCO. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε παρουσία επίσης του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη με ευθύνη τα αντικείμενα Συντονισμού-Οικονομικών-Προγραμματισμού, Χρήστου Λαμπρόπουλου και των Δημάρχων Νότιας Κυνουρίας, Μανώλη Δολιανίτη και Ευρώτα Δήμου Βέρδου.

Η πρόταση υποψηφιότητας του Όρους Πάρνωνα και του Ακρωτηρίου Μαλέα, για την ανακήρυξή τους ως «Απόθεμα Βιόσφαιρας» της UNESCO, βασίζεται στη δημιουργική και με όρους αειφορίας συνύπαρξη της φύσης και του ανθρώπου στην περιοχή της νοτιοανατολικής Πελοποννήσου, και στοχεύει στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής ταυτότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Αποτελεί το επιστέγασμα μια πορείας 30 ετών από την ίδρυση και δράση του Αναπτυξιακού Οργανισμού Πάρνωνα.

Το πρόγραμμα Άνθρωπος και Βιόσφαιρα της UNESCO (Man and Biosphere ή MAB) είναι ένα διακυβερνητικό επιστημονικό πρόγραμμα που προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και του φυσικού περιβάλλοντός τους. Η ιδέα για τα Αποθέματα Βιόσφαιρας ξεκίνησε από μια ομάδα εργασίας τού προγράμματος ΜΑΒ το 1974 ενώ το Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας ξεκίνησε το 1976.

Τα Αποθέματα Βιόσφαιρας είναι χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές οι οποίες συμπεριλαμβάνουν πολύτιμα οικοσυστήματα και κοινωνίες που επιθυμούν να συνδυάσουν την προστασία του οικοσυστήματος με την αειφόρο χρήση του. Έχουν σκοπό την προώθηση και επίδειξη μιας ισορροπημένης σχέσης μεταξύ ανθρώπου και βιόσφαιρας.

Η προτεινόμενη περιοχή Πάρνωνα – Μαλέα, αναπτύσσεται στην ευμεσογειακή ζώνη και συντίθεται από ιδιαίτερο ανάγλυφο με εντυπωσιακά τοπία, χαράδρες, ορθοπλαγιές που συνιστούν αναρριχητικά πεδία, δασωμένες εκτάσεις με κυρίαρχα είδη όπως τα δενδρόκεδρα, πεύκα, καστανιές και έλατα, εκτάσεις με σπάνια ενδημικά είδη, φαρμακευτικά & αρωματικά βότανα, όπου και αναπτύχθηκε το παραδοσιακό αγροτικό τοπίο.

Ο μύθος, η ιστορία, η τοπική γλώσσα και ο πολιτισμός, η αρχιτεκτονική, η παραγωγή προϊόντων του πρωτογενούς τομέα και η γαστρονομία, η σύγχρονη ζωή με εκπαίδευση, έρευνα και καινοτομία βασισμένη στην παράδοση, αναδεικνύονται ή / και υποστηρίζονται από την πολυποίκιλη δραστηριότητα των τοπικών φορέων, αξιοποιώντας ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους για την τοπική ανάπτυξη.

Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν την αξιόλογη περιοχή Πάρνωνα – Μαλέα, που συμμετέχει με αξιώσεις και φιλοδοξεί να εισαχθεί στον κατάλογο των περιοχών MaB της UNESCO.

Ο φάκελος παρουσιάστηκε από τον Διευθυντή της Αναπτυξιακής Πάρνωνα Μαρίνo Μπερέτσο, τον Καθηγητή Χημείας Περιβάλλοντος και Χημικής Ωκεανογραφίας του Ε.Κ.Π.Α και Διευθυντή της Έδρας και Δικτύου UNESCO για την Διαχείριση και Εκπαίδευση Αειφόρου Ανάπτυξης στη Μεσόγειο Μιχάλη Σκούλλο, την Δασολόγο Περιβαλλοντολόγο MSc Χριστίνα Καλαθά και τον συντονιστή της υποψηφιότητας και Σύμβουλο Τοπικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης Κοσμά Σιδηρόπουλο. Στη συζήτηση παρείχε επιστημονικές και τεχνικές διευκρινήσεις ο Ευάγγελος Παππάς εκ μέρους της εταιρείας-συμβούλου ΟΙΚΟΜ ΕΠΕ.

Bασικός υποστηρικτής της υποψηφιότητας του Αποθέματος Βιόσφαιρας Όρους Πάρνωνα και Ακρωτηρίου Μαλέα, είναι η εταιρεία Πάρνωνας, η οποία περιλαμβάνει στους μετόχους της την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όλους τους Δήμους στη διοικητική περιφέρεια των οποίων χωροθετείται το Απόθεμα Βιόσφαιρας Όρους Πάρνωνα και Ακρωτηρίου Μαλέα και μια μεγάλη ομάδα κοινωνικοοικονομικών φορέων.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.brparnonas.gr.

Για να δείτε ή να κατεβάσετε τo Δελτίο Τύπου της ενημερωτικής συνάντησης, πατήστε εδώ.

|