Ημερίδα “Σεισμός Περιβάλλον & Φυσικές Καταστροφές”

Στις 8 Νοεμβρίου 2008 στο Άστρος Αρκαδίας στο ίδρυμα ‘Μνήμη Αγγελικής & Λεωνίδα Ζαφείρη” shade.gifπραγματοποιήθηκε η ημερίδα “Σεισμός Περιβάλλον & Φυσικές Καταστροφές” στα πλαίσια των ενεργειών προβολής προώθησης του Τοπικού Προγράμματος ΚΠ LEADER+.

Στην ημερίδα αναπτύχθηκαν θέματα τα οποία προάγουν τη μελέτη, έρευνα, ενημέρωση και επιμόρφωση για το φαινόμενο του σεισμού, στοχεύοντας κατ’ εξοχήν στην ανάπτυξη και εμπέδωση κοινωνικής αντισεισμικής συνείδησης και συμπεριφοράς.

Μεταξύ των ομιλιτών ήταν η κα. Βασιλική Κουσκουνά–Τσιμπιδάρου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίουshade.gif Αθηνών, ο κ. Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δ/ντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Ε.Α.Α.,  Πρόεδρος Ο.Α.Σ.Π., ο κ. Βασίλειος Παπαζάχος, Ομότιμος Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο κ. Παναγιώτης Καρύδης, Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο κ. Παναγιώτης Μπαζίγος, Γενικός Διευθυντής Περιφέρειας Πελοποννήσου και ο κ. Ιωάννης Κουκουβέλας, Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Οι ομιλητές παρουσίασαν τα παρακάτω θέματα:

– Δράσεις του τοπικού προγράμματος Leader+ αναφορικά με το περιβάλλον
– Αρκαδία και Σεισμοίshade.gif
– Το  σεισμικό πρόβλημα της χώρας μας και μέτρα προστασίας
– Η πρόγνωση των σεισμών
– Η σεισμική προστασία
– Τεχνολογίες αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών
– Η προσέγγιση και η εκτίμηση των επιπτώσεων των σεισμών με γεωλογικές μεθόδους

Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό και οι ομιλητές απάντησαν στα διάφορα ερωτήματα των παρευρισκομένων. shade.gifΤο συμπέρασμα στο οποίο συμφώνησαν όλοι οι ομιλητές αλλά και όσοι παρακολούθησαν την ημερίδα είναι ότι η ενεργή συμμετοχή του κοινωνικού συνόλου στην αντισεισμική προστασία της χώρας αποτελεί προϋπόθεση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου και την ελαχιστοποίηση των καταστροφικών επιπτώσεων των σεισμών. Τέλος επισημάνθηκε η αναγκαιότητα να αποκτήσουν οι απλοί πολίτες κοινωνική επίγνωση του κινδύνου του σεισμού στα πλαίσια πρακτικών  σωστής ενημέρωσης και εκπαίδευσης από τους αρμόδιους φορείς.

|