Δελτίο Τύπου ΕΣΤΙΑ: Λήξη του στεγαστικού προγράμματος για αιτούντες διεθνή προστασία στον Δήμο Τρίπολης

shade.gif

Η Αναπτυξιακή Πάρνωνα Α.Ε. ΑΟΤΑ σε συνεργασία με τον Δήμο Τρίπολης και το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου  απο τον Φεβρουάριο  του 2018 υλοποιεί το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ προσφέροντας στέγαση σε διαμερίσματα  και υποστηρικτικές υπηρεσίες σε αιτούντες άσυλο στην πόλη της Τρίπολης.

Οι συνθήκες στο προσφυγικό ζήτημα απο το 2018 έως σήμερα έχουν αλλάξει κατά πολύ, με δεδομένο ότι οι ροές των προσφύγων έχουν μειωθεί σε ποσοστό 85%. Απο τον Ιανουάριο του 2021 παρουσιάστηκαν σημαντικές δυσκολίες στη χρηματοδότηση και την υλοποίηση του προγράμματος που οδήγησαν σε πολύμηνες καθυστερήσεις στην ροή της χρηματοδότησης  που αποτυπώνεται στις συναφθείσες συμβάσεις των φορέων του ΕΣΤΙΑ  με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να οδηγήσει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στην απόφαση να μειώσει οριζόντια τις θέσεις φιλοξενίας των αιτούντων Άσυλο σε όλη την Ελλάδα και σταδιακά να οδηγήσει το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ στην λήξη του.

Σύμφωνα με το υπ. αριθ. πρωτ. 154529/16.03.22 έγγραφο του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου απο 16 Απριλίου 2022, η δυναμικότητα του προγράμματος ΕΣΤΙΑ στην Τρίπολη  μειώνεται απο 300 θέσεις που είναι σήμερα στις 150. Σημειώνεται ότι το Υπουργείο προτίθεται να διατηρήσει τη χρηματοδότηση της νέας μειωμένης κατά 50%  δυναμικότητας σταθερή, από 16 Απριλίου 2022 έως και 31/12/2022, οπότε και θα κλείσει  οριστικά και η λειτουργία του προγράμματος.

Αυτό σημαίνει ότι σταδιακά απο 16-04-2022 μέχρι και την 31-12-2022 η Αναπτυξιακή Πάρνωνα Α.Ε. ΑΟΤΑ. θα αναγκαστεί να λύσει και τα 50 μισθωτήρια συμβόλαια των διαμερισμάτων που κατέχει σήμερα για τις  ανάγκες του προγράμματος ΕΣΤΙΑ. Απο αυτά τα πρώτα 25 διαμερίσματα θα  παραδοθούν στους ιδιοκτήτες τους άμεσα στις 15-04-2022. Στις 31-12-2022 θα ανασταλεί και  η λειτουργία της  δομής που έχει δημιουργήσει στην Τρίπολη.

Το ίδιο διάστημα σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου θα γίνεται με οργανωμένο τρόπο η απομάκρυνση των ωφελούμενων απο τα διαμερίσματα προς άλλες δομές που λειτουργεί το Υπουργείο προκειμένου να αδειάσουν τα διαμερίσματα.

Αναμένουμε το επόμενο διάστημα  αναλυτικότερη ενημέρωση απο τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τις τεχνικές λεπτομέρειες του οριστικού κλεισίματος του προγράμματος ΕΣΤΙΑ.

 

Για να δείτε ή να κατεβάσετε το Δελτίο Τύπου σε pdf μορφή, πατήστε εδώ.

|