Εκδήλωση για τα 30 χρόνια LEADER – Αμφίκλεια 26-28 Νοεμβρίου 2021

shade.gif

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από τις 26 έως τις 28 Νοεμβρίου 2021 στο Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο Παπακώστειο της Αμφίκλειας, η εκδήλωση «30 χρόνια LEADER – Το παρόν και το μέλλον», η οποία αποτέλεσε συνδιοργάνωση του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου με το Δίκτυο LEADERτην Ομάδα Τοπικής Δράσης του Οργανισμού Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας καθώς και την αμέριστη υποστήριξη του Δήμου Αμφίκλειας  – Ελάτειας και ιδιαίτερα της Δημάρχου Αθανασίας Στιβακτής.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Οικονομικών και βουλευτής Φθιώτιδας Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ – Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Οικονόμου, ο Βουλευτής Κοζάνης και πρώην Γενικός Διευθυντής της ΑΝΚΟ Γιώργος Αμανατίδης, η πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Αποστολόπουλος, καθώς επίσης οι δήμαρχοι Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος, Λειβαδιάς Γιάννης Ταγκαλέγκας, Λοκρών Θανάσης Ζεκεντές, Δομοκού Μπάμπης Λιόλιος, Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλής και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αμφίκλειας Λουκάς Σκλαβούνος.

Η επιλογή της Αμφίκλειας για τον εορτασμό της επετείου έχει τη δική της σημειολογία, καθώς η Φθιώτιδα συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά αγροτικής περιοχής και περιοχής LEADER συνδυάζοντας ορεινότητα και πεδινότητα με πολλές δυνατότητες και ευκαιρίες.

Την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021 εκπρόσωποι από τις Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης και Εφαρμογής του ΠΑΑ καλωσόρισαν τους συνέδρους και παρουσίασαν την πρόοδο υλοποίησης των τοπικών προγραμμάτων LEADER, ενώ αντίστοιχα οι Ομάδες Τοπικής Δράσης παρουσίασαν τον χρονοπρογραμματισμό τους για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.

Το Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε η κεντρική – επετειακή εκδήλωση εορτασμού των 30 χρόνων LEADERόπου αποτιμήθηκε το έργο όλων αυτών των ετών δημιουργικής προσφοράς του συγκεκριμένου ευρωπαϊκού θεσμού στην ελληνική περιφέρεια και τις αγροτικές περιοχές της Χώρας μας, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάστηκαν από τον Γενικό Γραμματέα κ. Δ. Παπαγιαννίδη οι βασικές προκλήσεις και προοπτικές του στο παρόν και το μέλλον.

Οι εκπρόσωποι των Ομάδων Τοπικής Δράσης όλων των Περιφερειών της Χώρας εστίασαν στα επιτεύγματα του LEADER, στη προστιθέμενη αξία για τις περιοχές τους καθώς και στο όραμά τους για τη νέα προγραμματική περίοδο. Εκ μέρους της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΠΑΑ έγινε παρουσίαση για τη δικτύωση ως συνιστώσα του προγράμματος LEADER καθώς και για τις δράσεις υποστήριξης των Ομάδων Τοπικής Δράσης που έχει πραγματοποιήσει το Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο έως σήμερα, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με παρουσίαση για το σχεδιασμό του LEADER στο Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης απονεμήθηκαν από το Δίκτυο LEADER τιμητικές πλακέτες στους εκλεκτούς προσκεκλημένους για την διαχρονική υποστήριξη και προσφορά τους στο πρόγραμμα LEADER.

Παράλληλα στην κεντρική πλατεία της Αμφίκλειας οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν έκθεση προβολής τοπικών προϊόντων.

Την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021 οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν δύο εμβληματικά έργα της περιοχής. Το ένα ήταν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης της Αμφίκλειας υπό τη λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού εκπρόσωποι του οποίου μας ενημέρωσαν για τις δράσεις τους. Ακολούθησε επίσκεψη στο Πρότυπο Καινοτόμο Αγρόκτημα Αμφίκλεια όπου πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του πρότυπου αυτού αγροκτήματος με καταλύματα και εκτάσεις με ζώα και αρωματικά φυτά Το έργο αυτό είναι χαρακτηριστικό της προσέγγισης LEADER και της προστιθέμενης αξίας για την περιοχή.

Η τριήμερη εκδήλωση συγκέντρωσε όλα τα χαρακτηριστικά της δικτύωσης καθώς έδωσε την ευκαιρία σε εκατόν είκοσι περίπου συμμετέχοντες, σημαντικούς πολλαπλασιαστές ανάπτυξης από όλη την Ελλάδα, να ενημερωθούν, να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες, να εμψυχωθούν και να οραματιστούν το μέλλον των αγροτικών περιοχών με στόχο αυτές να καταστούν πιο ελκυστικές και ανθεκτικές.

Την εκδήλωση μπορείτε να την παρακολουθήσετε διαδικτυακά στη σελίδα του facebook του ΕΑΔ.

Ακολουθήστε τα παρακάτω link, για να δείτε το Πρόγραμμα τςη εκδλωσης, τις παρουσιάσεις, βίντεο και φωτογραφίες:

|