Δελτίο Τύπου – H Καλαμάτα γιορτάζει την παγκόσμια ημέρα ελιάς

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελιάς που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Νοεμβρίου, έχουν προγραμματιστεί δράσεις ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας για την σημασία της ΠΟΠ «ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΩΝ». Πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Οργανισμού ‘Δρόμοι της Ελιάς’, διαπιστευμένος φορέας από το Συμβούλιο της Ευρώπης και αναγνωρισμένος από την UNESCO ως Παγκόσμια Πολιτιστική Διαδρομή Διαπολιτισμικού Διαλόγου και Βιώσιμης Ανάπτυξης, που τέθηκε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας, του Δήμου Καλαμάτας, του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και την συνεργασία φορέων και οργανώσεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, την Ακαδημαϊκή & Εκπαιδευτική κοινότητα, Επιστημονικούς φορείς και Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών.

Οι προγραμματισμένες δράσεις για την φετινή χρονιά περιορίζονται στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας συνολικά και δεν αφορούν συγκεντρώσεις κοινού, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων COVID.

Οι δράσεις που έχουν προγραμματιστεί είναι:

  • Αφισοκόλληση στις βιτρίνες και χώρους δουλειάς των συμμετεχόντων.
  • Θα τοποθετηθούν αφίσες στους χώρους του Πανεπιστημίου, στα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ και σ’ όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Καλαμάτας
  • Προβολή στα κοινωνικά δίκτυα και στα ΜΜΕ με Δελτία Τύπου & ανακοινώσεις.
  • Επαγγελματίες (αρτοποιοί, εστιάτορες, παραδοσιακά καταστήματα τροφίμων, ελαιοτριβεία, μεταποιητικές επιχειρήσεις, έμποροι κ.α.) υποδέχονται τους πελάτες τους με κέρασμα (π.χ. λιόψωμο, ελιές Καλαμών, ζεστό ψωμί αλειμμένο με πρωτόλαδο), δίδουν μαθήματα γευσιγνωσίας, μοιράζουν συνταγές με βάση την «Ελιά Καλαμών» και ότι άλλο δημιουργικό σκεφτούν.
  • Ενημέρωση μαθητών σχολείων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Καλαμάτας για την «ΠΑΓΜΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ της ΕΛΙΑΣ, για τη Μάνα Ελιά Καλαμάτας, για την σημασία της ΠΟΠ «Ελιάς Καλαμών» στην ανθρώπινη υγεία, την τοπική μας οικονομία και τη στάση των Ελλήνων καταναλωτών απέναντι στη χρήση της βρώσιμης ελιάς και του ελαιολάδου, την οικιακή αποθήκευση και τη γνώση της ποιότητας, σύμφωνα με έρευνα του ΕΦΕΤ κ.α.)
  • Ανακοίνωση συν διοργάνωσης Μαθητικού διαγωνισμού της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, του Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμοι της Ελιάς» και των Διευθύνσεων της Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας με θέμα:

H Καλαμάτα γαστρονομικός προορισμός με όχημα την ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΩΝ”
Είναι Εφικτό;

  • Προώθηση ενημερωτικού υλικού σ’ όλους τους αποδέκτες Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (καθηγητές, φοιτητές, διοικητικό προσωπικό)
  • Αναφορά για την πρωτοβουλία με την ευκαιρία της ορκωμοσίας την ίδια ημέρα (26 Νοεμβρίου)  των Μεταπτυχιακών Φοιτητών του Προγράμματος «Ελιά και ελαιόλαδο» Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
  • Ενημέρωση των καταρτιζόμενων του Γεωργικού Σχολείου ΚΕΔΙΒΙΜ Πανεπιστημίου Πελοποννήσο
  • Προβολή βίντεο στο Youtube: “The Olive Oil of Messinia” του Βασίλη Μαρλαντή https://youtu.be/5cJuNeUawo4 & “Ψωμί και ΕλιέςBread and Olives των Alexander Jaschik και Ιορδάνη Ορφανίδη https://www.youtube.com/watch?v=tJ9dl9KIZ5w&ab_channel=HellenicFilmSocietyUSA

Η Παγκόσμια Ημέρα της Ελιάς είναι μία ακόμη ευκαιρία για την τοπική κοινωνία, να κατανοήσει ότι τα τοπικά τρόφιμα αποτελούν το βασικό κίνητρο του γαστρονομικού τουρισμού και συνδέονται με πολλά οφέλη μεταξύ των οποίων, η αύξηση των αγροτικών εισοδημάτων, η μεγαλύτερη κοινωνική ζωτικότητα, οι δραστηριότητες εδαφικής ανάπλασης, η ενίσχυση και η προστασία των παραδοσιακών δραστηριοτήτων, η συγκράτηση του τοπικού πληθυσμού, ο περιορισμός της ερημοποίησης.

Η Καλαμάτα έχει την τύχη να διαθέτει καλάθι εκλεκτών αγροτικών προϊόντων μεταξύ των οποίων την ΠΟΠ Ελιά Καλαμών, ένα τοπικό τρόφιμο γνωστό στα πέρατα του κόσμου και υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποτελέσει το βασικό στοιχείο γοητείας και προσέλκυσης φίλων του γαστρονομικού τουρισμού που αναζητούν προορισμούς για να γευτούν τοπικά φαγητά που δημιουργούνται από το κλίμα, τα συστατικά, τον πολιτισμό, τα έθιμα, τις παραδόσεις και την ιστορία της πόλης.

Με δεδομένο ότι:

  • το ενδιαφέρον των τουριστών για τα τοπικά προϊόντα είχε αυξητικές τάσεις πριν την πανδημία και σήμερα έχει αυξηθεί περαιτέρω,
  • προτιμούν τη γαστρονομία ως βασικό ταξιδιωτικό τους κίνητρο και επιστρέφουν στον προορισμό για να ξαναζήσουν γαστρονομικές δραστηριότητες

Με δεδομένο ότι:

Η Καλαμάτα έχει εξαιρετικά τοπικά προϊόντα, έχει την «ΠΟΠ Ελιά Καλαμών» γνωστή στα πέρατα του κόσμου, είναι το προϊόν που τις δίνει διεθνή αναγνωρισημότητα τουριστικού προορισμού και μένει μόνο να αποκτήσει γαστρονομική ταυτότητα και αυτό θα επιτευχθεί μόνο εάν το θέλει η τοπική κοινωνία.

Ας αναρωτηθούμε λοιπόν όλοι εμείς που ζούμε, εργαζόμαστε, σπουδάζουμε σ’ αυτόν τον τόπο:

H Καλαμάτα γαστρονομικός προορισμός με όχημα την ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΩΝ”
Είναι Εφικτό;

 

Δείτε ή κατεβάστε το Δελτίο Τύπου σε pdf μορφή, πατώντας εδώ.

 

Δείτε ή κατεβάστε την αφίσα της εκδήλωσης σε pdf μορφή, πατώντας εδώ.

|