Η Τρίπολη υποδέχτηκε τους πρώτους πρόσφυγες

shade.gif

Ξεκίνησε η συνεργασία του Δήμου Τρίπολης, του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για την υποδοχή και φιλοξενία προσφύγων στην Τρίπολη στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA.

Οι πρώτοι πρόσφυγες – από τις συνολικά 50 οικογένειες που αναμένονται – έφτασαν στην Τρίπολη λίγες ημέρες μετά την Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ μέχρι σήμερα στην πόλη μας έχουν φτάσει συνολικά 90 άτομα (16 οικογένειες). Την Τετάρτη (25/04) έφτασαν στην Τρίπολη τέσσερις ακόμα οικογένειες προσφύγων (τρεις επταμελείς και μια εξαμελής), οι οποίες διέμεναν το προηγούμενο διάστημα σε camp, ξενοδοχεία και διαμερίσματα σε νησιά. Η διαδικασία της μεταφοράς τους γίνεται σε συνεργασία – επικοινωνία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Κατόπιν συνεννόησης οι πρόσφυγες μεταφέρονται στην Τρίπολη, απ’ όπου και οδηγούνται με συνοδεία στα διαμερίσματα, που έχουν ενοικιαστεί για την διαμονή τους, ενώ τους έχουν ήδη δοθεί οι προπληρωμένες κάρτες για τα έξοδά τους (οι κάρτες κυμαίνονται από 400 έως 550 ευρώ).

Αναφορικά με την ένταξη των παιδιών στα σχολεία ο κ.Μιχάλης Πουλάκης, συντονιστής της ομάδας υλοποίησης του προγράμματος ESTIA μας γνωστοποίησε πως έχουν ήδη γίνει οι πρώτες επαφές με τον κ. Γκέσουρα, διευθυντή της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ θα γίνουν επαφές και με το Υπουργείο Παιδείας για την ένταξη των παιδιών στα σχολεία από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με τα όσα μας είπε ο κ. Πουλάκης, εξετάζονται δύο σενάρια. Το ένα αφορά τη δημιουργία απογευματινών τμημάτων για τα παιδιά των προσφύγων και το δεύτερο αφορά τη δημιουργία δίωρων πρωινών τάξεων υποδοχής, με ενσωμάτωση των παιδιών τις υπόλοιπες ώρες στα ήδη υπάρχοντα τμήματα. Αξίζει να αναφερθεί πως το 80% των προσφύγων που έχουν φτάσει στην πόλη μας, προέρχονται από την Συρία, ενώ ένα ποσοστό 20% είναι από το Ιράκ.

Τέλος, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Πουλάκης, οι οικογένειες που φτάνουν στην Τρίπολη παραπέμπονται για εξετάσεις στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο, καθώς υπάρχουν αρκετές οι γυναίκες που είναι εγκυμονούσες και χρειάζονται παρακολούθηση.

Πηγή: http://www.drt915.gr

|