6o Πανελλήνιο Λιβαδοπονικό Συνέδριο

shade.gifΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

– Μπορούν να αναγεννηθούν οι τεράστιες εκτάσεις των καμένων δασών και παράλληλα να επιβιώσει η κτηνοτροφία στις περιοχές αυτές;
– Μπορεί να συνδυαστεί η κτηνοτροφική εκμετάλλευση με την μέριμνα για τις προστατευόμενες περιοχές;
– Μπορεί η ορθή διαχείριση και βελτίωση των λιβαδιών και των λειμώνων να στηρίξει την εκτατική μορφή κτηνοτροφίας που χαρακτηρίζει τη χώρα μας;
– Πως μπορούν να αξιοποιηθούν οι παραδοσιακές πρακτικές στην ανάπτυξη της βιολογικής κτηνοτροφίας;
– Ποια είναι η σχέση και αλληλεπίδραση ανάμεσα στα λιβαδικά οικοσυστήματα και την άγρια πανίδα;

Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα στα οποία φιλοδοξεί να δώσει τεκμηριωμένες απαντήσεις το 6ο Πανελλήνιο Λιβαδοπονικό Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στις 2-4 Οκτωβρίου 2008 στο Λεωνίδιο Αρκαδίας, με θέμα: «Λιβαδοπονία και προστατευόμενες περιοχές».
Διοργανωτής του Συνεδρίου είναι η Ελληνική Λιβαδοπονική Εταιρεία (Ε.Λ.Ε.) σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνωνα Α.Ε. και άλλους συλλογικούς φορείς της περιοχής της Πελοποννήσου.
Η θεματολογία του Συνεδρίου καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων τα οποία κατανέμονται σε πέντε ενότητες:
α) κτηνοτροφία και προστατευόμενες περιοχές
β) οικολογία λιβαδιών και λειμώνων
γ) διαχείριση και βελτίωση λιβαδιών και λειμώνων
δ) λιβαδικά οικοσυστήματα και άγρια πανίδα
ε) κτηνοτροφία και δασικές πυρκαγιές.
Το Πανελλήνιο Λιβαδοπονικό Συνέδριο είναι ένας καθιερωμένος θεσμός, ο οποίος πραγματοποιείται ανά διετία σε διάφορες περιοχές της χώρας, κατά τις εργασίες του οποίου παρουσιάζονται και συζητούνται επίκαιρα θέματα σχετικά με την οικολογία και διαχείριση των λιβαδιών και λειμώνων καθώς και τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών που διεξάγουν τα μέλη της Ε.Λ.Ε. ή άλλοι ειδικοί επιστήμονες.
Η διοργάνωση του Λιβαδοπονικού Συνεδρίου στην περιοχή του Πάρνωνα έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς η κτηνοτροφία αποτελεί πολύ σημαντική δραστηριότητα για την Πελοπόννησο και σημείο κλειδί για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, τη διατήρηση της απασχόλησης στις ορεινές περιοχές και τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών. Ακόμα μεγαλύτερη σημασία αποκτά, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν το περυσινό καλοκαίρι την Πελοπόννησο. Οι εργασίες και τα συμπεράσματα του συνεδρίου θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στην προσπάθεια ανασυγκρότησης των περιοχών που επλήγησαν.
Το συνέδριο εντάσσεται στο Τοπικό Πρόγραμμα Κ.Π. LEADER+ «Οικοανάπτυξη Νοτιοανατολικής Πελοποννήσου», στη δράση Ενέργειες Προβολής Προώθησης και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΓΤΠΕ – Π) και το Ελληνικό Δημόσιο (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων).

|