Διαβούλευση για το νέο LEADER 2014-2020 και παρουσίασή του Σχεδίου «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές» ως επιτυχημένη πρακτική διατοπικής συνεργασίας LEADER

shade.gif

Την Πέμπτη 7 Μαίου 2015 πραγματοποιήθηκε διαβούλευση για το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, τις εργασίες της οποίας άνοιξε ο νέος Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κος Χαράλαμπος Κασίμης. Από την Αναπτυξιακή Πάρνωνα συμμετείχε ο κ. Βασίλειος Σαλάκος, Πρόεδρος της Εταιρείας, ο κ. Μαρίνης Μπερέτσος, Γενικός Διευθυντής, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης του Τοπικού Προγράμματος LEADER, κ. Σπύρος Φλώρος, ο κ. Σωτήριος Μπόλης, Σύμβουλος Ανάπτυξης & Προβολής και η κ. Μαρία Τσιατά, Δικηγόρος της Εταιρείας.

shade.gif

Την ίδια μέρα το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε η τρίτη συνάντηση εργασίας των Εταίρων του διατοπικού Σχεδίου συνεργασίας «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές», στο Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας, στην περιοχή Ψυρρή.

shade.gif

Το Σχέδιο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LEADER και συμμετέχουν ως Εταίροι είκοσι Αναπτυξιακές Εταιρείες της Ελλάδος: Αναπτυξιακή Πάρνωνα, Αχαΐα Αναπτυξιακή, Αναπτυξιακή Βορείου Πελοποννήσου, Αναπτυξιακή Γρεβενών, Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας, Αναπτυξιακή Ημαθίας, Αναπτυξιακή Νομού Θεσσαλονίκης, Αναπτυξιακή Καβάλας, Αναπτυξιακή Καρδίτσας, Αναπτυξιακή Καστοριάς, Αναπτυξιακή Εταιρεία Νομού Λάρισας, Αναπτυξιακή Λήμνου, Αναπτυξιακή Μεσσηνίας, Αναπτυξιακή Πέλλας, Εταιρεία Ανάπτυξης Πηλίου, Πιερική Αναπτυξιακή, Αναπτυξιακή Εταιρεία Σερρών, Φθιωτική Αναπτυξιακή, Αναπτυξιακή Φωκική, Αναπτυξιακή Χαλκιδικής.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των Αναπτυξιακών Εταιρειών καθώς επίσης, η κα. Παρασκευή Μολώνη, Προϊσταμένη της Μονάδας Β6 του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ. Γεώργιος Κατσούπης, Στέλεχος της Μονάδας, η κα Μαρία Θελερίτη, Βουλευτής Κορινθίας, η κα Ηρώ Τσιμπρή, Συντονίστρια της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Αγροτικού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα/ Διευθύντρια της Αναπτυξιακής Εταιρείας Αχαΐα Α.Ε., ο κ. Παναγιώτης Πάτρας, Εκπρόσωπος του Ελληνικού Δικτύου LEADER στο European LEADER Association for Rural Development (ΕLARD)/Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Τρικάλων, που πρότεινε τη συμμετοχή της ΟΤΔ Τρικάλων στο Σχέδιο και τη διοργάνωση παρουσίασης των αποτελεσμάτων του Σχεδίου στις Βρυξέλλες σε ειδική εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο.

shade.gif

Το παραπάνω Σχέδιο, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποσκοπεί στην ανάδειξη και εξέλιξη της γαστρονομικής μας παράδοσης και των εκλεκτών ελληνικών γεύσεων, που δημιουργούνται με αναγνωρισμένα, πιστοποιημένα (ΠΟΠ, ΠΓΕ) και εκλεκτά προϊόντα από την κάθε περιοχή της Ελλάδας.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για τις δράσεις του Σχεδίου που βρίσκονται σε εξέλιξη. Αρχικά παρουσιάστηκε η εκπόνηση του Σχεδίου Δράσης/ marketing plan, που θα υποδείξει τη μεθοδολογία και τις πρακτικές μέσα από τις οποίες θα πραγματοποιηθεί η ανάδειξη και προβολή των εκλεκτών ελληνικών γεύσεων από τις περιοχές των Εταίρων καθώς και τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του Σχεδίου προβλέπεται η σύσταση ενός Δικτύου των Ελληνικών Εκλεκτών Γεύσεων. Το Δίκτυο θα αξιοποιήσει τα υπόλοιπα εργαλεία που θα δημιουργήσει το Σχέδιο με στόχο την υλοποίηση δράσεων ανάδειξης των εκλεκτών γεύσεων με προϊόντα που διαθέτουν ποιότητα, φήμη και άμεση σύνδεση με την περιοχή παραγωγής. Θα ενσωματώσει ένα τουλάχιστον χαρακτηριστικό προϊόν από κάθε περιοχή, καλύπτοντας γεωγραφικά όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της χώρας και θα έχει βιώσιμη προοπτική, ευρεία απήχηση και εθνικό χαρακτήρα. Η δημιουργία του Δικτύου υιοθετήθηκε πρόσφατα από την ΚΕΔΕ – Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας. Μέλη του Δικτύου καταρχήν θα είναι οι είκοσι Αναπτυξιακές Εταιρείες που συμμετέχουν στο Σχέδιο καθώς και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι) που ανήκουν στις περιοχές παρέμβασης των ΟΤΔ.

Παράλληλα, αυτή τη περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η κινηματογράφηση στις περιοχές των 20 Αναπτυξιακών Εταιρειών από εξειδικευμένο συνεργείο, για τη δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού – βίντεο προβολής, με στόχο την ανάδειξη των εκλεκτών τοπικών γεύσεων με αναγνωρισμένα, πιστοποιημένα και εκλεκτά προϊόντα. Ήδη μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιηθεί βιντεοσκόπηση σε οχτώ περιοχές των Εταίρων (Καρδίτσα, Φωκίδα, Καστοριά, Πήλιο, Καβάλα, Λήμνος, Βορείου Πελοποννήσου, Λήμνος) ενώ έχει καταρτιστεί πρόγραμμα για τη βιντεοσκόπηση στις υπόλοιπες περιοχές.

Το οπτικοακουστικό υλικό που θα δημιουργηθεί αφορά την προβολή του Έργου και της προσέγγισής του γενικά και των επί μέρους εκλεκτών τοπικών γεύσεων από τις περιοχές των Εταίρων. Το υλικό θα περιλαμβάνει τις εκλεκτές τοπικές γεύσεις και τα ποιοτικά προϊόντα των περιοχών των Εταίρων, στιγμιότυπα από τις τοπικές εκδηλώσεις, αξιοθέατα, χαρακτηριστικά τοπία, ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά των περιοχών και ό,τι άλλο κριθεί απαραίτητο και ταιριαστό με τους στόχους του έργου και τη γαστρονομική του προοπτική.

Την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 8 Μαΐου 2015, έγινε παρουσίαση του διατοπικού Σχεδίου, σε ημερίδα που πραγματοποίησε η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και το Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο.

shade.gif

Η ημερίδα αφορούσε μεταξύ των άλλων, την ενημέρωση/κατάρτιση των φορέων εφαρμογής του Προγράμματος LEADER σε θέματα διατοπικής συνεργασίας με παρουσίαση παραδειγμάτων επιτυχημένων έργων διατοπικών συνεργασιών. Οι «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές» επιλέχθηκαν ως καλή πρακτική διατοπικής συνεργασίας. Ο Υπεύθυνος Έργου κ. Σωτήρης Μπόλης, παρουσίασε το έργο και τους στόχους του Σχεδίου και ο Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Πάρνωνα, κ. Μαρίνης Μπερέτσος παρουσίασε τον τρόπο σχεδιασμού του Έργου, το στήσιμο της συνεργασίας (κριτήρια επιλογής Εταίρων, τρόποι εύρεσης Εταίρων), τη στρατηγική, τους στόχους που επιτεύχθηκαν, τα κλειδιά επιτυχίας του Σχεδίου καθώς και τις δυσκολίες κατά την υλοποίησή του.

|