Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ Πελοποννήσου στην Τρίπολη

Μια βραδιά γεμάτη μελωδικά Χριστούγεννα, με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και τη Χορωδία Τρίπολης.

a1

Οι φετινές Χριστουγεννιάτικες ευχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα είναι μελωδικές!
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με τη Χριστουγεννιάτικη συναυλία της και η Χορωδία Τρίπολης με Χριστουγεννιάτικα κάλαντα και τραγούδια από διάφορες χώρες θα δώσουν τον παλμό των Χριστουγέννων και θα μεταφέρουν το επίκεντρο του πολιτιστικού ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην πόλη της Τρίπολης, την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014.

Το πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών περιλαμβάνει:

 • την Εισαγωγή από την όπερα (ή σωστότερα το παραμυθόδραμα) «Χένσελ και Γκρέτελ» του Ένγκελμπερτ Χούμπερντινκ,
 • την Άρια (Air) από την Ορχηστρική Σουίτα αρ.3 του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ,
 • αποσπάσματα από το μπαλέτο «Καρυοθραύστης» του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι,
 • τα «Ρόδα από το Νότο» του Γιόχαν Στράους και
 • τις συνθέσεις «Ένα Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ» και «Βόλτα με έλκηθρο» του Λίροϊ Άντερσον.

Το πρόγραμμα της Χορωδίας Τρίπολης περιλαμβάνει:

 • Carol of the Bells – Ουκρανικά κάλαντα
 • Γιορτινά τραγούδια (Deck the Hall) – Ουαλικά κάλαντα
 • Keep your lamps trimmed and burning – Traditional spiritual
 • Riu, Riu, chiu – Αναγεννησιακά Ισπανικά κάλαντα
 • Jingle bells – Αμερικανικό χριστουγεννιάτικο τραγούδι

Η εκδήλωση σχεδιάστηκε και υλοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πελοποννήσου, ενός πολύ σημαντικού έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το οποίο φέρει την προσωπική σφραγίδα του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη και αντανακλά το όραμά του για την Πελοπόννησο.

Αφορά μια γενναία ενίσχυση των δομών τοπικού πολιτισμού της Περιφέρειας, με τη χρηματοδότηση για προμήθεια μουσικών οργάνων, ηχητικών συστημάτων, λοιπού εξοπλισμού και στολών για το σύνολο των Δημοτικών Φιλαρμονικών και των Χορωδιών των μεγάλων πόλεων της Πελοποννήσου.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πελοποννήσου σχεδιάζεται και υλοποιείται ένα πρόγραμμα μουσικών εκδηλώσεων με την συμμετοχή μουσικών σχημάτων της Πελοποννήσου αλλά και διακεκριμένων προσκεκλημένων σχημάτων και ορχηστρών.

Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνωνα έχει αναλάβει να διαχειρισθεί για λογαριασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου το φιλόδοξο αυτό σχέδιο. Η υλοποίηση του σχεδίου προχωρά με μεγάλη επιτυχία, καταγράφοντας τον ενθουσιασμό και την ανταπόκριση των φορέων σε αυτή την πρωτοβουλία.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Για την κράτηση θέσεων παρακαλούμε στείλτε e-mail με το όνομα και το τηλέφωνό σας στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνωνα, έως την Δευτέρα 15 ΔεκεμβρίουΟι κρατήσεις είναι ατομικές.
festival@parnonas.gr • Πληροφορίες : 27570 22807, κα Αγγελική Φασιλή

LOGO Πάρνωνας - α.ε. -

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΑΡΝΩΝΑ. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο.Τ.Α.
Λεωνίδιο Αρκαδίας, T.K. 223 00
Τηλ.: 27570 22807 • Fax: 27570 23230

Η εκδήλωση πιο αναλυτικά έχει ως εξής:

Η Χριστουγεννιάτικη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών

koa

Μελωδικότητα, φρεσκάδα, τρυφερότητα, λάμψη και βέβαια εορταστική διάθεση χαρακτηρίζουν το πρόγραμμα της Χριστουγεννιάτικης συναυλίας της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του Νίκου Χαλιάσα. Το χριστουγεννιάτικο πνεύμα ενισχύει η παρουσία του γνωστού stand-up κωμικού και performer Χριστόφορου Ζαραλίκου που, εμβόλιμα, θα αφηγηθεί με τον τρόπο του κλασικές και πολυαγαπημένες χριστουγεννιάτικες ιστορίες.

Ο συνδυασμός σαφών βαγκνερικών επιρροών και παραδοσιακών γερμανικών μελωδιών διαπνέει την, παραμυθένιας ατμόσφαιρας, όπερα «Χένσελ και Γκρέτελ», το μόνο έργο του Γερμανού συνθέτη του Ένγκελμπερτ Χούμπερντινκ, το οποίο άντεξε στη δοκιμασία του χρόνου. Γράφτηκε την περίοδο 1891-1892 πάνω σε λιμπρέτο που εμπνεύστηκε η αδελφή του συνθέτη Αδελαΐδα Βέττε από το ομώνυμο παραμύθι των αδελφών Γκριμ και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Βαϊμάρη το Δεκέμβριο του 1893 υπό τη διεύθυνση του Ρίχαρντ Στράους.

Η ιταλικής τεχνοτροπίας Άρια είναι το δεύτερο μέρος της Τρίτης από τις τέσσερις σωζόμενες Ορχηστρικές Σουίτες του Μπαχ και αποτελεί μία από τις πιο γνωστές σελίδες του μεγάλου Γερμανού Κάντορα. Η Σουίτα γράφτηκε πιθανότατα το 1731 και προοριζόταν να παιχτεί από το Collegium Musicum, έναν σύλλογο (νέων κυρίως) εκτελεστών μουσικής, που έδινε συναυλίες στην καφετέρια του Γκότφριντ Τσίμερμαν, στη Λειψία.

Βασισμένο στο γνωστό παραμύθι του μεγάλου Γερμανού συγγραφέα E.T.A. Χόφμαν «Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικιών» (1816), αλλά και στην ελαφρώς μεταγενέστερη εκδοχή του από τον Αλέξανδρο Δουμά (πατέρα) «Ιστορία ενός καρυοθραύστη» (1844) ήταν το μπαλέτο του Θεάτρου Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης, για το οποίο ο Τσαϊκόφσκι κλήθηκε να γράψει μουσική το 1891. Ο συνθέτης ολοκλήρωσε την αποστολή του την άνοιξη του 1892 και η πρεμιέρα δόθηκε το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, με μέτρια επιτυχία. Κι όμως, σήμερα θεωρείται ένα από τα ομορφότερα έργα του Τσαϊκόφσκι, ταυτισμένο μάλιστα -και λόγω θεματολογίας- με την περίοδο των Χριστουγέννων. Ανάμεσα στα αποσπάσματα που επέλεξε η Κ.Ο.Α. για την Χριστουγεννιάτικη συναυλία της, ξεχωρίζει το γοητευτικό και εκφραστικό Βαλς των λουλουδιών, ίσως το πιο εμπνευσμένο από όλα τα βαλς του Τσαϊκόφσκι.

Ο Γιόχαν Στράους (υιός), χρησιμοποίησε τέσσερα βαλς από την προγενέστερη (1880) οπερέτα του Το δαντελένιο μαντήλι της βασίλισσας, για να σχηματοποιήσει, την ίδια χρονιά, το δημοφιλές ορχηστρικό έργο «Ρόδα από το Νότο». Σε αντίθεση με την ξεχασμένη σήμερα οπερέτα, τα «Ρόδα από το Νότο» αποτελούν ένα πολύ προβεβλημένο και συχνά παιζόμενο έργο του «βασιλιά του βαλς» –ιδίως σε συναυλιακά προγράμματα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Ως «ο Γιόχαν Στράους (υιός) της αμερικάνικης μουσικής» χαρακτηρίστηκε ο Λίροϊ Άντερσον, ο σουηδικής καταγωγής Αμερικανός συνθέτης που αφοσιώθηκε στην ελαφρά ορχηστρική μουσική κατορθώνοντας το έργο του να κερδίσει μέγιστη απήχηση σε ένα ευρύτατο κοινό διεθνώς. Το «Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ» (1950) είναι μία συμφωνική ουβερτούρα, ένα είδος μουσικού ποτπουρί από δημοφιλέστατες μελωδίες συνδεδεμένες με τα Χριστούγεννα (όπως τα “Τρίγωνα–Κάλαντα”), τις οποίες ο συνθέτης επεξεργάστηκε αξιοποιώντας τα πλούσια συμφωνικά ηχοχρώματα. Νωρίτερα, τον Ιούλιο του 1946, στη διάρκεια ενός καύσωνα, ο συνθέτης είχε συλλάβει την ιδέα μίας ηχητικής απεικόνισης του χειμώνα (!). Τελικώς το έργο «Βόλτα με έλκηθρο» ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 1948 και ηχογραφήθηκε την επόμενη χρονιά, αποκτώντας εξ αρχής τεράστια δημοτικότητα. Παρόλο που δεν ήταν πρόθεση του Άντερσον η σύνθεση να συσχετιστεί με τα Χριστούγεννα, το «Βόλτα με έλκηθρο» παραμένει και σήμερα μία από τις πιο αναγνωρίσιμες χριστουγεννιάτικες μελωδίες σε όλο τον κόσμο.

Ο αφηγητής

Γεννημένος το 1968, ο Χριστόφορος Ζαραλίκος τελείωσε τη Δραματική Σχολή Βεάκη και σχεδόν αμέσως στράφηκε στο είδος της stand-up comedy. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ομάδας κωμικών της Λουκίας Ρικάκη στις «Νύχτες Κωμωδίας» (1995) και έκτοτε έχει πρωταγωνιστήσει σε δεκάδες ανάλογες παραστάσεις. Έχει επίσης εργαστεί ως ραδιοφωνικός παραγωγός (ΕΡΑ ΣΠΟΡ, ΝΕΤ 105,08, Best 92,6), παρουσιαστής και συγγραφέας κειμένων για γνωστές τηλεοπτικές εκπομπές (σε Mega, Alter, NET, ANT1). Έχει λάβει μέρος σε πολλές τηλεοπτικές σειρές και θεατρικές παραστάσεις, ενώ συμμετείχε και στην ταινία του Σταύρου Τσιώλη «Έφτασε». Τον Οκτώβριο του 2014 παρουσιάζει στον Σταυρό του Νότου Plus, μαζί με τον τραγουδοποιό Σπύρο Γραμμένο, τη μουσικοθεατρική παράσταση “Ο Eνφιάς και η μικρή Δεή – Πληρώστε μας” η οποία γνωρίζει μεγάλη επιτυχία όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Ο μαέστρος

maestros

Γεννημένος στην Αθήνα το 1968, ο Νίκος Χαλιάσας μελέτησε βιολί με τον Τάτση Αποστολίδη στο Ωδείο Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε το 1989 με Άριστα και Βραβείο παμψηφεί. Συνέχισε τις σπουδές του στη Royal Academy of Music του Λονδίνου με τον Howard Davis και στο Royal College of Music του Λονδίνου στην τάξη του Grigori Zhislin. Για τις μεταπτυχιακές του σπουδές, του χορηγήθηκε υποτροφία από το Ίδρυμα Ωνάση.
Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα διεύθυνσης ορχήστρας στο Royal College of Music με τους J. Forster και B. Keefe και έκανε σχετικό μεταπτυχιακό στο Trinity College of Music με τον P. Stark, ενώ εμφανίστηκε ως αρχιμουσικός με αρκετές αγγλικές ορχήστρες.

Στην Ελλάδα ίδρυσε και διευθύνει από το 2000 την ορχήστρα INTRARTI και είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ μουσικής ‘Συμφωνία’ Πειραιά και νήσων του Αργοσαρωνικού. Έχει διευθύνει τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Κύπρου, τις Συμφωνικές Ορχήστρες της ΕΡΤ, της ΝΕΡΙΤ, των Δήμων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης και εκτός Ελλάδας την Thüringen Sinfoniker, τη σουηδική ορχήστρα Musica Vitae, την Astana Symphony Orchestra του Καζακστάν κ.ά.

Η Χορωδία Τρίπολης

xorodia tripolis

Η Χορωδία Τρίπολης έχει στο ενεργητικό της πάμπολλες εμφανίσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Πιο σημαντικές στιγμές της μέχρι τώρα πορείας της

 • η συνεργασία με τον συνθέτη Δ. Λάγιο σε μελοποιημένα ποιήματα του Τριπολίτη ποιητή Κ. Καρυωτάκη,
 • η παρουσία στο θέατρο Ηρώδου του Αττικού στο πλαίσιο του Αρκαδικού Ιδεώδους,
 • η απόδοση του τροπαρίου της Κασσιανής του Μ. Θεοδωράκη τη Μ. Τρίτη στον Ι.Ν. Διονυσίου του Αρεοπαγίτου Πολιούχου Αθηνών,
 • η συμμετοχή στη τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων
 • η συναυλία στην Παναγία των Παρισίων.

Η Χορωδία Τρίπολης έχει επίσης επισκεφθεί την Ιταλία, την Τσεχία, την Αυστρία και την Ουγγαρία μετά από προσκλήσεις για συμμετοχή σε χορωδιακά Φεστιβάλ.
Εκτός των χορωδιακών του εκδηλώσεων το σωματείο οργανώνει:

 • Φεστιβάλ ενηλίκων και παιδικών φωνητικών σχημάτων.
 • Πανελλήνια Σεμινάρια Διεύθυνσης Χορωδίας.
 • Σεμινάρια επιμόρφωσης των καλλιτεχνικών του Μελών.
 • Χορωδιακά Κοντσέρτα με τη μετάκληση στην Τρίπολη φημισμένων ελληνικών και ξένων φωνητικών συγκροτημάτων.

Το 1991 εμπνεύστηκε και πραγματοποίησε με επιτυχία στην Τρίπολη το πρώτο Πανελλήνιο Συνέδριο Εκπροσώπων Χορωδιών (ΠΑ.ΣΥ.ΧΟ), μια ιδέα που καθιερώθηκε και έγινε πλέον θεσμός. Το 2014, η Χορωδία Τρίπολης διοργάνωσε το 19ο ΠΑ.ΣΥ.ΧΟ.

Το Πρόγραμμα της βραδιάς

Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ Πελοποννήσου στην Τρίπολη
Μαλλιαροπούλειο Θέατρο Τρίπολης
Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου, ώρα 20.00

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

 1. ΕΝΓΚΕΛΜΠΕΡΤ ΧΟΥΜΠΕΡΝΤΙΝΚ (1854–1921)
  Χένσελ και Γκρέτελ, εισαγωγή
 2. ΓΙΟΧΑΝ ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΜΠΑΧ (1685–1750)
  Air, από την Ορχηστρική Σουίτα αρ. 3 σε ρε μείζονα, BWV 1068
 3. ΠΙΟΤΡ ΙΛΙΤΣ ΤΣΑΪΚΟΦΣΚΥ (1840–1893)
  Αποσπάσματα από το μπαλέτο «Καρυοθραύστης»
 4. ΓΙΟΧΑΝ ΣΤΡΑΟΥΣ, υιός (1825–1899)
  Ρόδα από το Νότο, έργο 388
 5. ΛΙΡΟΪ ΑΝΤΕΡΣΟΝ (1908–1975)
  Ένα Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ (A Christmas Festival)
  Βόλτα με έλκηθρο (Sleigh ride)

Αφηγητής: Χριστόφορος Ζαραλίκος
Μουσική διεύθυνση: Νίκος Χαλιάσας

Χορωδία Τρίπολης – Νεανική Χορωδία “La Vita”

 1. Carol of the Bells – Ουκρανικά κάλαντα
  Μουσική: Μ. Leontovich – Στίχοι: Peter Wilhousty
 2. Γιορτινά τραγούδια (Deck the Hall) – Ουαλικά κάλαντα
 3. Keep your lamps trimmed and burning – Traditional spiritual
  Solo: Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου
 4. Riu, Riu, chiu – Αναγεννησιακά Ισπανικά κάλαντα
 5. Jingle bells – Αμερικανικό χριστουγεννιάτικο τραγούδι
  Μουσική/ στίχοι: James Lord Pierpout
  Διασκευή για jazz ορχήστρα και χορωδία: Steven Griffin

Πιάνο: Τάκης Αλουπογιάννης
Κρουστά: Παναγιώτης Τραχανάς
Διδασκαλία κίνησης: Δέσποινα Μπαμπά
Διδασκαλία – Διεύθυνση: Ελένη Αλεξοπούλου

 

Δελτίο Τύπου 10.12.2014

|