Συμμετοχή των Δημάρχων Βόρειας & Νότιας Κυνουρίας σε διακρατική συνάντηση για θέματα πολιτισμού, γαστρονομίας & αγροτουρισμού

Σημαντικές επαφές με στελέχη του τουρισμού και του αγροτουρισμού, από διάφορες χώρες της Μεσογείου, είχαν οι Δήμαρχοι Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας κ.κ. Παναγιώτης Μαντάς και Χαράλαμπος Λυσίκατος κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού τους στην Κύπρο. Οι δύο Δήμαρχοι της Αρκαδίας προσκλήθηκαν και παρακολούθησαν το Φεστιβάλ Μήλου στην Κυπερούντα της Κύπρου, στις 11-12 Οκτωβρίου 2014.

Το Φεστιβάλ Μήλου υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του διακρατικού Σχεδίου «Μικρές Μεσογειακές Ιστορίες: Δράσεις πολιτισμού, γαστρονομίας και τέχνης στη Μεσόγειο», το οποίο συντονίζει η ΟΤΔ Πάρνωνα και χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Μέτρου 421 «Διατοπική και Διακρατική συνεργασία», του τοπικού προγράμματος προσέγγισης LEADER Άξονας 4 ΠΑΑ 2007-2013. Το Σχέδιο αποσκοπεί στη δημιουργία μιας κοινής δράσης πολιτισμού για τους λαούς της Μεσογείου, μέσα από την ανάδειξη «προικισμένων» περιοχών, δηλαδή περιοχών που διαθέτουν σημαντικό πολιτιστικό, ιστορικό και γαστρονομικό απόθεμα καθώς και ενδιαφέρον φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον.

Κεντρικός στόχος της δράσης αυτής ήταν η ανάδειξη της εμπορικής δύναμης των 9 βασικών ποικιλιών μήλου που υπάρχουν στην περιοχή και η αύξηση των πωλήσεων για τους παραγωγούς. Στο Φεστιβάλ Μήλου της Κυπερούντας, όπου τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν από τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας Τουρισμού και Ενέργειας Κύπρου, κ. Γιώργο Λακκοτρύπη, παρουσία βουλευτών και άλλων κρατικών αξιωματούχων, παρουσιάστηκε με επαγγελματικό τρόπο η δυναμική των τοπικών ποικιλιών μήλου, αλλά και άλλων συναφών προϊόντων, με τους διοργανωτές να δίνουν έμφαση στην αυθεντικότητα των συστατικών, την καταγωγή και τις μεθόδους παραγωγής τους.

Ακόμη, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ υπήρχε έκθεση με χαρακτηριστικά ποιοτικά προϊόντα. Τις εντυπώσεις κέρδισε η ελιά γίγας από τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας και το γλυκό μελιτζανάκι από το Λεωνίδιο Δήμου Νότιας Κυνουρίας. Τόσο το γευστικό εργαστήρι όσο και οι υπόλοιπες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Μήλου συνδύασαν τέλεια όλα τα τοπικά προϊόντα αλλά και τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής του Τροόδους με τις 9 ποικιλίες μήλων της Κυπερούντας με αποτέλεσμα η διακρατική δράση να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία. έκθεση με τοπικά προϊόντα.

Στα πλαίσια των παράλληλων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Μήλου της Κύπρου οι Δήμαρχοι Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας βρήκαν την ευκαιρία να συζητήσουν με εξειδικευμένα στελέχη της συγκεκριμένης αγοράς τρόπους προώθησης των μοναδικών τοπικών προϊόντων της Τσακωνιάς και να διερευνήσουν τις επενδυτικές δυνατότητες στην Κυνουρία. Στις συζητήσεις αυτές ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην αξιοποίηση των τουριστικών υποδομών των δύο Δήμων της Κυνουρίας και στη δημιουργία νέων τουριστικών μονάδων με στόχευση στην αξιοποίηση των παραδοσιακών κτιρίων.

Τόσο ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας κ. Παναγιώτης Μαντάς όσο και ο Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας κ. Χαράλαμπος Λυσίκατος δήλωσαν ικανοποιημένοι από το κλίμα που συνάντησαν στην Κύπρο και τόνισαν ότι ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος αλλά και η προώθηση των τοπικών προϊόντων της Κυνουρίας παραμένουν στις βασικές προτεραιότητες των δύο νέων Δημοτικών Αρχών που εκπροσωπούν.

|