Οι σεφ της ανατολικής Μεσογείου μαγειρεύουν για την αγκινάρα Ιρίων

Με νέο πνεύμα οργανώθηκε το Φεστιβάλ shade.gifΑγκινάρας 2010 την 1η Μαΐου στα Ίρια Αργολίδας από το Δήμο Ασίνης και την Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνωνα. Οι διοργανωτές εξασφάλισαν σεφ από την Τουρκία και την Κύπρο που μαζί με τους Έλληνες μάγειρες τίμησαν την αγκινάρα Ιρίων μέσα από την παραπάνω εκδήλωση, στην οποία η μαζική παρουσία του κοινού έδωσε μια ξεχωριστή βραδιά. Μέσα από την καινοτόμο αυτή εκδήλωση οι διοργανωτές ανέδειξαν το χαρακτηριστικό αυτό τοπικό προϊόν. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο IRIA MARE HOTEL.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης επαγγελματίες μάγειρες από την Τουρκία, την Κύπρο, οι οποίοι εκπροσώπησαν φορείς που είναι μέλη του δικτύου CONSERVATOIRE INTERNATIONAL DES CUISINES MEDITERRANEENNES, και φυσικά την Ελλάδα, ανέδειξαν με την δική τους ικανότητα και εμπειρία την γαστρονομική απόλαυση ενός ιδιαίτερου και γευστικού προϊόντος όπως είναι η αγκινάρα Ιρίων.

Αφορμή για τον χαρακτήρα της φετινής εκδήλωσης έδωσε η συνεργασία του Δήμου Ασίνης και της Αναπτυξιακής Εταιρείας Πάρνωνα κατά τον σχεδιασμό του τοπικού προγράμματος LEADER της 4ης Προγραμματικής Περιόδου.

Στην εκδήλωση έλαβαν χώρα πολιτιστικά δρώμενα με την συμμετοχή μουσικών και χορευτικών συγκροτημάτων, ενώ λειτούργησε έκθεση με τοπικά και παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής.

shade.gifΤο βράδυ της Παρασκευής 30 Απριλίου στις 21:00 στα επιλεγμένα εστιατόρια της περιοχής «Πύργος» στην Κάντια, «Νώντας» στην πλατεία Ιρίων και «Λιμανάκι Ιρίων», οι Τούρκοι και οι Κύπριοι μάγειρες μαζί με τους ντόπιους μαγείρεψαν τα φαγητά της κεντρικής εκδήλωσης τα οποία σερβιρίστηκαν μαζί με το μενού των εστιατορίων.

Το πρωί του Σαββάτου 1η Μαΐου στις 11:00 στο συνεδριακό χώρο του IRIA MARE HOTEL πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα: «Η διατροφική αξία της αγκινάρας και η συμβολή της στην ταυτότητα του τουριστικού προϊόντος της περιοχής». Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ομιλία από την κυρία Ντετοπούλου Παρασκευή – Msc Κλινική Διαιτολόγος, υποψήφια Διδάκτωρ του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «Η διατροφική αξία και οι ιδιότητες της αγκινάρας». Στα πλαίσια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε σχέδιο δράσης για την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος της περιοχής μέσα από τη γαστρονομία στα πλαίσια του τοπικού προγράμματος LEADER της 4ης Προγραμματικής περιόδου και έγινε προβολή DVD του αρχαιολογικού μουσείου με θέμα: «Η Αρχαιολογική ιστορία της Αργολίδας».

Το απόγευμα του Σαββάτου στο χώρο της εκδήλωσης οι μαθητές των Ιρίων ζωγράφισαν για το Φεστιβάλ της αγκινάρας, οι νέοι της αθλητικής ομάδας «Κεραυνός Ιρίων» διέθεσαν στους επισκέπτες αγκινάρες και οι γυναίκες των Ιρίων πρόσφεραν κεράσματα.shade.gif

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε έκθεση τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών όπου μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν ο Γυναικείος Συνεταιρισμός Νέας Κίου και η Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Τολού.

Το χορευτικό συγκρότημα του Δήμου Ασκληπιείου άνοιξε τις εκδηλώσεις με παραδοσιακούς χορού και πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός μαγειρικής και μαγιάτικου στεφανιού από τις δραστήριες γυναίκες των Ιρίων και της Κάντιας.

Δημοσιογράφοι αθηναϊκών Μ.Μ.Ε. από εξειδικευμένα έντυπα όπως ο Γαστρονόμος της Καθημερινής, το Gourmet της Ελευθεροτυπίας και Λιχουδιές του Κόσμου του Επενδυτή, ήταν μεταξύ των φιλοξενούμενων του Δήμου Ασίνης.

Το συντονισμό των κουζινών είχε ο γνωστός chef και μέλος του ΑΤΗΕΝS CHEF CLUB και της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδος κ. Γιάννης Παινέσης, από το Άστρος Κυνουρίας.shade.gif

Το χορηγικό πρόγραμμα της εκδήλωσης υποστηρίχθηκε από τις παρακάτω εταιρείες: 1) ΜΑΡΜΙΚ – ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΗΕLΑFΑRΜ – ΧΡΙΣTΟΠΟΥΛΟΣ – ΤΡΑΚΑΣ – ΓΕΩΠΟΝΟΙ, 3) ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ ΥΦΑΝΤΗΣ, 4) ΜΕΛΑΣ – ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ.

Το βράδυ του Σαββάτου στο εστιατόριο του IRIA MARE HOTEL πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση που συνοδευόταν από ζωντανή μουσική.

|