6ο Πανελλήνιο Λιβαδοπονικό Συνέδριο

Το τριήμερο 2 – 4 Οκτωβρίου 2008 πραγματοποιήθηκε το 6ο Πανελλήνιο shade.gifΛιβαδοπονικό Συνέδριο στο Λεωνίδιο Αρκαδίας στα πλαίσια των ενεργειών προβολής προώθησης του Τοπικού Προγράμματος ΚΠ LEADER+. Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από την Αναπτυξιακή Πάρνωνα και την Ελληνική Λιβαδοπονική Εταιρεία.

Στο συνέδριο παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, Καθηγητές Πανεπιστημίου, καθώς και εκπρόσωποι shade.gifΦορέων Διαχείρισης, Δασικών Υπηρεσιών, Δ/νσεων Γεωργίας, Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, του ΕΘΙΑΓΕ, της ΠΑΣΕΓΕΣ, του WWF και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.
Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν επίσης 40 φοιτητές από διάφορα πανεπιστημιακά τμήματα της χώρας.
Εντυπωσιακή υπήρξε η συμμετοχή των κτηνοτρόφων και του τοπικού πληθυσμού που έλαβαν ενεργά μέρος κυρίως στα στρογγυλά τραπέζια που οργανώθηκαν για την κτηνοτροφία.

Η θεματολογία του Συνεδρίου κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων τα οποία κατανέμονται σε πέντε ενότητες:
shade.gifα) κτηνοτροφία και προστατευόμενες περιοχές
β) οικολογία λιβαδιών και λειμώνων
γ) διαχείριση και βελτίωση λιβαδιών και λειμώνων
δ) λιβαδικά οικοσυστήματα και άγρια πανίδα
ε) κτηνοτροφία και δασικές πυρκαγιές.

Στις παραπάνω θεματικές ενότητες παρουσιάστηκαν 48 επιστημονικές εργασίες.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής του Α.Π.Θ. και πρόεδρος της Ελληνικής Λιβαδοπονικής Εταιρείας shade.gifκ. Βασίλης Παπαναστάσης, παλαιότερα, η βασική αιτία για την απώλεια λιβαδικών εκτάσεων ήταν η υπερβόσκηση, ενώ σήμερα ακριβώς το αντίθετο: η υποβόσκηση των βοσκοτόπων από την κτηνοτροφία, είτε γιατί τα ζώα μειώθηκαν είτε γιατί έφυγαν παντελώς από την περιοχή.

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στο Συνέδριο τόνισαν επίσης ιδιαίτερα την ανάγκη σωστής διαχείρισης και βελτίωσης των λιβαδιών και των λειμώνων, προκειμένου να μην απωλέσει η χώρα μας τις δυνατότητες που έχει shade.gifστην ανάπτυξη της βιολογικής και της εκτατικής κτηνοτροφίας που είναι απόλυτα συνυφασμένες με την ελεύθερη βοσκή των ζώων.

Την τρίτη ημέρα του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε η εκδρομή του συνεδρίου σε λιβάδια shade.gifκαι δασικές εκτάσεις στις καμένες περιοχές του Πάρνωνα των Δήμων Γερονθρών και Θεραπνών, ενώ πραγματοποιήθηκε και επίσκεψη σε μονάδα τυποποίησης και συσκευασίας βιολογικής ελιάς και ελαιολάδου στον Κεφαλά Λακωνίας.

|