25 Σεπτεμβρίου 2014

Η εταιρεία διαθέτει στελεχωμένο τμήμα για την προώθηση της ανάπτυξης του τουρισμού, του πολιτισμού και των διακρατικών συνεργασιών, με τίτλο: “ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ – ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ”. Σκοπός του τμήματος είναι η οργάνωση δράσεων, με την αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων, για την ενίσχυση και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του τουρισμού της περιοχής παρέμβασης της εταιρείας αλλά και γενικότερα. Ενδεικτικά, αναφέρονται παρακάτω μερικά από τα έργα που έχει υλοποιήσει η εταιρείας μας την Π.Π. 2007-2013. Περισσότερες πληροφορίες και έργα μπορείτε να βρείτε εδώ

1. Φεστιβάλ Μελιτζάzz

Το φεστιβάλ Μελιτζάζ είναι μια πολύχρωμη, πολυεθνική συνεύρεση των πολιτισμών, στην πρωτεύουσα της Τσακωνιάς, το Λεωνίδιο. Προσκεκλημένοι καλλιτέχνες και σεφ μεταφέρουν την ατμόσφαιρα τον τόπων τους, συνεισφέροντας στη γιορτή με μουσική, χορό, τον πολιτισμό και γεύσεις. Διάσπαρτες εκδηλώσεις απλώνονται στα σοκάκια, τις πλατείες και τα πυργόσπιτα του παραδοσιακού γραφικού οικισμού του Λεωνιδίου, συναυλιακές σκηνές δρόμου στήνονται σε όλη την πόλη, οι δρόμοι μετατρέπονται σε “open air bar” και το “street food” αποκτά άλλη διάσταση, όπου μουσικές και χοροί μπλέκονται  με μυρωδιές και γεύσεις από την τοπική αλλά και τη διεθνή γαστρονομία. Το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στο διάσημο (ΠΟΠ) προϊόν την τσακώνικη μελιτζάνα Λεωνιδίου. Το Λεωνίδιο και η Τσακωνιά γιορτάζουν προβάλλοντας  τις σπάνιες ιδιότητες τους, την τσακώνικη γλώσσα με τα θεμέλια της στη δωρική διάλεκτο, τον τσακώνικο χορό με τις ρίζες του στους μύθους του Απόλλωνα, τη σπουδαία τοπική αρχιτεκτονική, την τοπική παράδοση και φιλοξενία αλλά και το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον. Το θέμα του φεστιβάλ, εμπνευσμένο από φιλοξενούμενους  πολιτισμούς, περιλαμβάνει χορούς και τραγούδια όπως ρεμπέτικο, oriental, flamenco και Σέρβικα χάλκινα , swing, jazz, βαλκανικά παραδοσιακά, Κυπριακά, ταραντέλα, οπερέτα και πολλά άλλα.

Περισσότερες πληροφορίες: www.melitzazz.gr

2. Φεστιβάλ Πελοποννήσου

Το φεστιβάλ Πελοποννήσου είχε ως αντικείμενο την οργάνωση και την υλοποίηση ενός φεστιβάλ με στόχο να καθιερωθεί ως θεσμός που δημιουργεί πολιτιστικές εκδηλώσεις σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, στην περιοχή της Πελοποννήσου.

Πρόκειται για την υποστήριξη των τοπικών δομών πολιτισμού, καθώς και την εκπόνηση ενός προγράμματος με πολιτιστικές εκδηλώσεις που κυμαίνονται από το επίπεδο του δήμου προς την Περιφερειακή Ενότητα της Περιφέρειας, κάνοντας την Περοφέρεια  Πελοποννήσου ένα μέρος  παραγωγής πολιτισμού με εθνική και διεθνή εμβέλεια.

3. Estella Φεστιβάλ

Το φεστιβάλ Estella έχει συμπεριληφθεί ως μέρος των εκδηλώσεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία στην Ελλάδα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων. Το φεστιβάλ χρηματοδοτείται από το τοπικό πρόγραμμα LEADER της Αναπτυξιακής Πάρνωνα Α.Ε. και λαμβάνει χώρα στο Άστρος (Βόρειας Κυνουρίας) και συγκεκριμένα στο παλιό κάστρο του που ονομάζεται «Estella».

Περισσότερες πληροφορίες: www.estellafestival.gr

Γ. Εκδηλώσεις για το κρασί

Η Αναπτυξιακή Πάρνωνα έχει συμμετάσχει σε εκδηλώσεις που σχετίζονται με οίνο, με σκοπό την προώθηση της Πελοποννήσου ως μάρκα κρασιού. Αυτό θα προσθέσει μεγαλύτερη αξία στα κρασιά της και θα διευκολύνει τις απαραίτητες ενέργειες για την εφαρμογή των Δρόμων του Κρασιού και την ανάπτυξη του οινικού τουρισμού γενικότερα.

Ο πολιτισμός του αμπελιού και του κρασιού

Είναι μία από τις βασικές κατηγορίες των ενεργειών του διατοπικού σχεδίου  «Νήσος Πελοπόννησος», η οποία περιλαμβάνει τις ακόλουθες δράσεις:

  • Στρατηγικό σχέδιο μάρκετινγκ για τον οίνο και τον οινικό πολιτισμό της Πελοποννήσου
  • Δρόμοι του κρασιού της Πελοποννήσου
  • Καλλιέργεια οινικής κουλτούρας
  • Οιν-ternet, αξιοποίηση διαδικτύου και νέων τεχνολογιών

Το οιν- ternet  έχει στόχο  να είναι ένα εικονικό «σημείο συνάντησης» για τους παραγωγούς, οινοποιούς, φίλους του κρασιού και του πολιτισμού, ενώ επιτυγχάνει τη διασύνδεση με την τοπική γαστρονομία και τα τουριστικά αξιοθέατα και σε άλλες περιοχές παραγωγής κρασιού. Επιπλέον, η ιστοσελίδα θα παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το κρασί, το αμπέλι και την κουλτούρα του κρασιού της Πελοποννήσου.