Λαμπρή πρωτεύουσα των Βαλκανίων, Πολιτεία πολλών πολιτισμών η Θεσσαλονίκη δεχόταν πάντα τα δώρα της ευλογημένης γης που την περιβάλλει. Πολυσυλλεκτική, πολύοσμη και πολύ-πολύ νόστιμη η περίφημη κουζίνα της Θεσσαλονίκης με εντυπωσιακή γκάμα γλυκών και φαγητών, ήταν ο επόμενος σταθμός του προγράμματος «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές». Γεύσεις που αρμονικά συνένωσαν, την Βυζαντινή κουζίνα με την Εβραϊκή, την υπέροχη μαγειρική της Ανατολής και την ντόπια παραδοσιακή κουζίνα, δημιουργώντας μια μοναδική σε γευστικό πλούτο και φαντασία ποικιλία συνταγών. Όχι άδικα η Θεσσαλονίκη καθιερώθηκε ως Μητρόπολη της γεύσης.

Χρησιμοποιεί όλα τα προϊόντα του Νομού και όχι μόνο. Δημητριακά για τα ζυμαρικά και αρτοσκευάσματα, ρύζι απ’ την περιοχή της Χαλάστρας, κηπευτικά από τον Λαγκαδά, τα Βασιλικά και την Ιωνία, φασόλια απ’ την Αρέθουσα, φρούτα από τις ορεινές περιοχές της, γαλακτοκομικά, κρεατικά και ψαρικά. Όλα αυτά βρίσκονται αραδιασμένα στους πάγκους και κρεμασμένα στα «τσιγκέλια» στις δύο μεγαλύτερες αγορές, της Μοδιάνο και Καπάνι, στο κέντρο της πόλης. Στις δύο αυτές αγορές χτυπά η καρδιά της Θεσσαλονίκης. Εκεί βρίσκεις ελληνικά κρέατα από ζώα που εκτρέφονται σε μεγάλες μονάδες αλλά και ελεύθερα στα ορεινά του νομού, καθώς και κοτόπουλα και αβγά Νεοχωρούδας.

Νόστιμα αλλαντικά, με τα διάσημα σουτζούκια, τον παστρουμά, τα παραδοσιακά λουκάνικα, τα πικάντικα σαλάμια, το καπνιστό χοιρινό, τον καβουρμά, κ.ά. Και φρέσκα ψάρια και θαλασσινά που βγάζουν τα αλιευτικά σκάφη στην ιχθυόσκαλα της Μηχανιώνας. Και μύδια που εκτρέφονται στις δυτικές ακτές του Θερμαϊκού κόλπου. Σε μόνιμη βάση, στις αγορές και στο τραπέζι, βρίσκονται τα τυριά, γλυκά και πικάντικα. Με πρώτο και καλύτερο το τοπικό κασέρι Σοχού. Αλλά και νόστιμες γραβιέρες και κεφαλοτύρια, μαλακό μανούρι, και σαρακατσάνικο τυρί.

Γιαούρτη Δορκάδος, ιδιαίτερα αναγνωρίσιμο τοπικό προϊόν, παρασκευάζεται στην περιοχή της Δορκάδος. Την συνταγή του έφεραν οι πρόσφυγες από την Σκλύβρια της Ανατολική Θράκης. Παράγεται ανελλιπώς από την έλευση των προσφύγων μέχρι σήμερα κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Κεφίρ, παραδοσιακό γαλακτοκομικό προϊόν ζύμωσης (ποτό που μοιάζει με γιαούρτι) με προέλευση από τον Καύκασο, και θεωρείται ελιξίριο ζωής. Τουρσιά, ελιές, ξηροί καρποί (καρύδια Σοχού και κάστανα Λιβαδίου), αποξηραμένα φρούτα, θησαυροί γεύσεων.

Όλα αυτά, αρωματισμένα με βότανα του βουνού όπως η ρίγανη Μαυρούδας και επεξεργασμένα με κάθε λογής μπαχαρικά, με έντονες μυρωδιές, πιπέρι και μπαχάρι, κανέλα, γαρύφαλλο, γλυκάνισο, κάρδαμο, κάρυ, και με πρωταγωνιστή το καυτερό μπούκοβο (αγαπημένο των Θεσσαλονικιών) κ.ά. Και όλα να συνοδεύονται από τα κρασιά της περιοχής (Θεσσαλονίκης, Νέας Μεσήμβριας, Επανωμή Πλαγιές Βερτίσκου), το τσίπουρο, το ούζο και άλλα αποστάγματα. Τα γλυκά της Θεσσαλονίκης, φερμένα με τους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, έγιναν το Σήμα Κατατεθέν της πόλης.

Τα σιροπιαστά είναι σίγουρα από τις πρώτες γλυκιές επιλογές που κάνει κάποιος εδώ, μπακλαβάς, κουρκουμπίνια, ραβανί, σάμαλι, τουλουμπάκια, σεκέρ παρέ, ισλί κεντημένο με το χέρι.
Τρίγωνα Πανοράματος, πασίγνωστα και αγαπημένα τα κλασσικά πια, σιροπιαστά τριγωνάκια, με τραγανό φύλλο και αφράτη κρέμα. Κουλούρι Θεσσαλονίκης, παραδοσιακό κλασσικό σησαμένιο ή γεμιστό. Λουκούμια σε διάφορα αρώματα και πλούσιες κρέμες σαν το καζάν ντιμπί. Και γλυκά κουταλιού με όλα τα φρούτα. Αυθεντικές λιτές γεύσεις αλμυρές ή γλυκές οι μπουγάτσες Θεσσαλονίκης, με πιπεράτο μαλακό τυρί ή με φρέσκια κρέμα και πασπαλισμένη κανέλα.

Στην κάμερα του προγράμματος «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές» για τα προϊόντα και τις γεύσεις μίλησαν:
1. Βασίλης Παπαβασιλείου, Γενικός Δ/ντης της Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης
2. Μαρία Γιαμαλίδου, από το οινοποιείο Σπυρόπουλου
3. Σάββας Ματαρτζίδης, παραγωγός ρίγανης
4. Απόστολος Τσολάκης, αντιδήμαρχος Δήμου Θέρμης, Αντιπρόεδρος ΔΣ ΑΝΕΘ
5. Γιάννης Τσουκνιδάς Δήμαρχος Χαλκηδόνας, Πρόεδρος ΕΔΠ LEADER
6. Ανέστης Μπαμπαζιμόπουλος, παραγωγός οίνου, τσίπουρου και αποσταγμάτων και ιδιοκτήτης του επισκέψιμου κτήματος «ΚΤΗΜΑ ΜΠΑΜΠΑΤΖΙΜΟΠΟΥΛΟΥ», στην Όσσα
7. Θόδωρος Παρασκευόπουλος, εταίρος της «ΜΕΣΗΜΒΡΙΑΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗΣ»
8. Γιάννης Τσακίρης, επιχειρηματίας TSAKIRIS FAMILY (αυγά Νεοχωρούδας)
9. Ιορδάνης Παπαδόπουλος, παραγωγός «ΥΓΕΙΑ ΚΕΦΙΡ»

Συνταγές που φτιάχτηκαν:
• «ΠΕΡΕΚ στο τηγάνι», με βιολογική φέτα από το Στίβο Θεσσαλονίκης, από την μαγείρισσα Δώρα Ζιάμου, στο Κτήμα ΠΕΡΕΚ
• Μοσχάρι κρασάτο, με ρύζι από τη Χαλάστρα, από το μάγειρα Αμπατζή Βασίλη, στο Κτήμα ΜΠΑΜΠΑΤΖΙΜΟΠΟΥΛΟΥ

Τέλος, στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα την προβολή των εκλεκτών γεύσεων με ονομαστά-πιστοποιημένα προϊόντα την οποία διοργάνωσε η «Αναπτυξιακή Νομού Θεσσαλονίκης» στο ΚΤΗΜΑ ΠΕΡΕΚ. Η εκδήλωση περιελάμβανε «Έκθεση τοπικών προϊόντων» και μενού εκλεκτών γεύσεων όπως: πίτες περέκ με φέτα, κασέρι ή άγρια χόρτα, πασά κεφτέ, χοιρινό με μελιτζάνες, ντολμαδάκια γιαλαντζί, κ.ά, τις οποίες γεύτηκαν οι καλεσμένοι της εκδήλωσης.