shade.gif
30 Ιουλίου 2015

Στην πόλη των μανιταριών, τα Γρεβενά, συνεχίστηκε το οδοιπορικό για το διατοπικό πρόγραμμα «Γεύσεις Ελλήνων εκλεκτές». Ξεκινώντας από την πόλη, κινηματογραφούμε την πλακόστρωτη πλατεία Αιμιλιανού με το χαρακτηριστικό ρολόι και τα μανιτάρια-γλυπτά που έχουν … ξεφυτρώσει σε διάφορα σημεία για να συνεχίσουμε στα γραφικά χωριά και την πλούσια φύση.

Έγιναν γυρίσματα και συνεντεύξεις με παραγωγούς όπως: Γιάννης Κωνσταντινίδης από την εταιρεία «Αγρός της Πίνδου» που παράγει όσπρια, μακαρόνια και αλεύρι, Λάμπρος Χατζηζήσης, τυροκομείο, Μιχάλης Μπουρέλας κεράσια, Δημήτρης Σκόρδας κτήμα Αλόη, κρασιά, Κων/νος Λέτσιος εκτροφείο αγελάδων, Απόστολος Διανέλος από το γραφείο εκδρομών περιπέτειας Overland, βότανα και φαρμακευτικά φυτά από την Πίνδο, Νίκος Παπαδόπουλος ιδιοκτήτης ταβέρνας στη Δεσκάτη, ψάρια λίμνης, και Θόδωρος Καραγιάννης ιδιοκτήτης μανιταροταβέρνας «Αυλαίς», μανιτάρια και τρόποι μαγειρέματος τους. Επιπλέον, ο Δημήτρης Μπόλης ιδρυτής του Μουσείου Μανιταριών στη Δεσκάτη, μας έδωσε όλες τις πληροφορίες για την τεράστια ποικιλία μανιταριών που υπάρχουν στην περιοχή.

Συνέντευξη δόθηκε και από τον Βαγγέλη Σιμανδράκο, αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής ενότητας Γρεβενών, ο οποίος περιέργαψε τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά και τις κλιματολογικές συνθήκες που βοηθούν στην παραγωγή προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας, αλλά και ο Δήμαρχος Δεσκάτης Δημήτρης Καραστέργιος, ο οποίος μίλησε για τη σημαντικότητα του προγράμματος «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές» ώστε να αναδειχθούν τα προϊόντα Π.Ο.Π και ΠΓΕ.

Παρουσιάστηκαν τα τοπικά προϊόντα:

  • Μανιτάρια
  • Κεράσια
  • Όσπρια
  • Μακαρόνια, χυλοπίτες, πέτουρα, τραχανάς
  • Αλεύρι δίκοκκο, Ζέας, χωρίς γλουτένη
  • Κτηνοτροφικά προϊόντα
  • Τυροκομικά, φέτα, γραβιέρα, κα
  • Γλυκά κουταλιού, μέλι, χαλβάς, λουκούμια
  • Τσίπουρο, κρασιά

Πραγματοποιήθηκε βιντεοσκόπηση παρασκευής μιας συνταγής στο εστιατόριο «Αυλαίς» από τον σεφ Γιάννη Μπακόλα, ο οποίος έφτιαξε 10 διαφορετικών ειδών μανιτάρια σωτέ.