Περιοχές ιδιαίτερου ενδιαφέροντος

Σημαντικές περιοχές για την προστασία της φύσης στον Πάρνωνα-Μουστό

Υγρότοπος Μουστού: Ειναι ο σημαντικότερος και ο μόνος αξιόλογου μεγέθους υγρότοπος στην ανατολική Πελοπόννησο.shade.gif Φιλοξενεί πολλά σπάνια, απειλούμενα και προστατευόμενα είδη παρυδάτιων και υδρόβιων πουλιών, όπως ερωδιούς, νερόκοτες, αγριόπαπιες, κύκνους και φαλαρίδες. Επιπλέον τα ιαματικά του νερά προσφέρουν στους επισκέπτες θεραπεία και χαλάρωση.

Κορυφές του Πάρνωνα: Πρόκειται για μία μεγάλη, επιμήκη περιοχή με υψόμετρο άνω των shade.gif1.500μ., που περιλαμβάνει την κύρια κορυφογραμμή του Πάρνωνα, από τις κορυφές Μαλαβάζο (1.503 μ.) και Μεγάλη Τούρλα (1.935 μ.) στα βόρεια μέχρι την κορυφή Μαδαρή (1.685 μ.) στα νότια. Στην περιοχή αυτή συγκεντρώνονται τα περισσότερα σπάνια και ενδημικά φυτά του Πάρνωνα, όπως τα τοπικά ενδημικά αγριοπανσές του Πάρνωνα, αστράγαλος του Αγρανιώτη, νεπέτα του Ορφανίδη, κεράστιο το πάλλευκο, γυψόφιλο το νάνο, ρίνδερα η ελληνική, τσάι του Μαλεβού κ.ά.

shade.gifΠεριοχή της Καστάνιτσας: Εδώ δεσπόζουν τα περίφημα δάση καστανιάς και πολλά σπάνια είδη φυτών, όπως η νεπέτα του Ορφανίδη, ο στάχυς ο χρυσανθής και η κενταύρια του Πάρνωνα.

Περιοχή της Μονής Μαλεβής: Πρόκειται για την περιοχή γύρω από τη Μονή Μαλεβής και κυρίως νότια αυτής. Εδώ απαντά ένα από τα πιο αξιόλογα δάση δενδρόκεδρου, όπου μία έκταση 740 στρ. έχει κηρυχθεί, από το 1980, “Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης”. Ακόμη απαντούν σπάνια φυτά, όπως η τουλίπα του Ορφανίδη, το αγριογαρύφαλλο το διανθές, το τοπικό ενδημικό κυκλάμινο το πελοποννησιακό, ο κρόκος ο μελάνθηρος κ.ά.

shade.gifΠεριοχή της Ορεινής Μελιγούς και του Αγίου Ιωάννη: Η περιοχή γύρω από την Ορεινή Μελιγού και τον Άγιο Ιωάννη συγκεντρώνει πολλά σπάνια είδη χλωρίδας του Πάρνωνα, όπως το τοπικό ενδημικό κυκλάμινο το πελοποννησιακό, η σπάνια κυματόφυλλη τουλίπα, η αλκάνα η γραική κ.ά.

Χαράδρα Δαφνώνα Λεωνιδίου και περιοχή Μονών Ελώνης και Σίντζας: Εκτός από τη γεωμορφολογική της αξία η shade.gifπεριοχή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη χλωρίδα της. Εδώ φυτρώνουν μερικά πολύ σπάνια είδη φυτών όπως πετροράγια η ενδημική, ποτεντίλλα η αρκαδική, ασπέρουλα της Ελώνης, στάχυς ο χρυσανθής, βόλανθος ο λακωνικός, ασπέρουλα του Ταϋγέτου και το πολύ σπάνιο ασιατικό είδος θάλικτρο το ανατολικό. Επίσης σημαντική για την περιοχή είναι η παρουσία ορισμένων βραχόφιλων ειδών πουλιών και αρπακτικών.

Περιοχή του Αγίου Βασιλείου, του Πλατανακίου και του Παλαιοχωρίου: Το κύριο χαρακτηριστικό και των τριών αυτών περιοχών είναι η παρουσία του σπάνιου και μοναδικού για την Ευρώπη δενδρόκεδρου, το οποίο σχηματίζει γύρω από τα χωριά πανέμορφα δάση μεγάλης οικολογικής αξίας.

Κατεβαίνοντας από τα τα οροπέδια και τις πλαγιές του Πάρνωνα όπου αναβλύζουν τα νερά των χειμάρρων Τάνου, Βρασιάτη και Δαφνώνα, στις απολήξεις του όρους συναντούμε το Γιδοβούνι, το Χιονοβούνι, το Γαϊδουροβούνι, την Κορακιά, το Καλογεροβούνι και την Κουλοχέρα. Τα βουνά αυτά προσφέρουν ιδανική φιλοξενία στο φιδαετό Circaetus gallicus, στο σπιζαετό, στον πετρίτη, στον μαυροπετρίτη και στον μπούφο. Αποτελούν ιδανικό τόπο για περιήγηση, πεζοπορία και ορειβασία. Υπάρχει ακόμη ορειβατικό καταφύγιο με δυνατότητα διανυκτέρευσης, σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τον Άγιο Πέτρο.

Οι επισκέπτες των περιοχών μπορούν να περιηγηθούν σε σημαντικούς αρχαίους οικισμούς και κάστρα όπως είναι η Ανθήνη στο Νησί Αγίου Ανδρέα, η Θυρέα στη θέση Ελληνικό, το Κάστρο της Ωριάς στο Ξηροκάμπι, το Κάστρο του Γερακίου στο Γεράκι Λακωνίας, οι Βρασιαί στην παραλία Λεωνιδίου, το Κάστρο του Οριώντα στον Τυρό, το Μεσιαωνικό Κάστρο και ο Πύργος των Αφών Ζαφειρόπουλων στο Νησί του Παράλιου Άστρους.

Σημαντικός είναι επίσης ο αριθμός των μοναστηριών με κυριότερα αυτά της Μαλεβής στο δρόμο Αγίου Πέτρου-Άστρους, της Λουκούς στο δρόμο Άστρους-Κάτω Δολιανών, της Ορθοκωστάς στο δρόμο Αγίου Ανδρέα-Πραστού, της Καρυάς κοντά στον Τυρό, της Ελώνης κοντά στον Κοσμά, του Προφήτη Ηλία Δάφνης στο Γεράκι.

|