Συνάντηση εργασίας του Ελληνικού Δικτύου LEADER και των Αναπτυξιακών Εταιρειών της Πελοποννήσου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

shade.gif

Σήμερα στην Τρίπολη, 27 Φεβρουαρίου 2018, στο πλαίσιο συνάντησης εργασίας παρευρέθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελος Αποστόλου με το Ελληνικό Δίκτυο LEADER και τις Αναπτυξιακές Εταιρείες της Πελοποννήσου (Ομάδες Τοπικής Δράσης των προγραμμάτων CLLD/LEADER), στο Παλιό Δημαρχείο της πόλης της Τρίπολης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Σχεδίου Διατοπικής Συνεργασίας «Δρόμοι Κρασιού Πελοποννήσου», του Μέτρου 19 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020. Στην συνάντηση παραβρέθηκαν εκτός του Υπουργού, ο Χαράλαμπος Κασίμης, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, ο Νίκος Αντώνογλου, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δήμαρχοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου και στελέχη και εκπρόσωποι των Αναπτυξιακών εταιρειών. Συγκεκριμένα από την:

  1. Αναπτυξιακή Πάρνωνα
  2. Αναπτυξιακή Ολυμπίας
  3. Αναπτυξιακή Βορείου Πελοποννήσου
  4. Αναπτυξιακή Μεσσηνίας
  5. Αχαΐα Αναπτυξιακή

Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη στην γαλακτοκομική μονάδα ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ – ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΒΕΕ και εν συνεχεία, ακολούθησε η συνάντηση εργασίας στο Παλαιό Δημαρχείο της Τρίπολης.

Μετά το καλωσόρισμα και τις παρεμβάσεις από τις διοικήσεις και τα στελέχη των Ομάδων Τοπικής Δράσεις (Αναπτυξιακών Εταιρειών) της Πελοποννήσου, τον λόγο πήρε ο Υπουργός Ευάγγελος Αποστόλου. Τα συμπεράσματα της συνάντησης εργασίας, αποτυπώνονται στο παρακάτω κείμενο:

Η συγκεκριμένη συνάντηση εργασίας αφορά σε ένα δυναμικό και παραγωγικό εγχείρημα των ΟΤΔ της Πελοποννήσου για την προβολή – ανάπτυξη των περιοχών της Πελοποννήσου, μέσω της αύξησης της αναγνωρισιμότητας των ποιοτικών τοπικών προϊόντων και ποικιλιών των επιμέρους περιοχών της.

Το Διατοπικό Σχέδιο αντιμετωπίζει την Πελοπόννησο σαν νησί, μία ενιαία γεωγραφική ενότητα, όπου τα χαρακτηριστικά του φυσικού περιβάλλοντος και οι κοινωνικο – οικονομικές συνθήκες που συνθέτουν το ανθρωπογενές περιβάλλον, παρουσιάζουν μεγάλη ομοιογένεια.

Ο συνεργατισμός μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στον αγροτικό χώρο. Η σημερινή συνάντηση είναι πολύ σημαντική καθώς στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας των Αναπτυξιακών Εταιρειών της Πελοποννήσου συγκεντρώνονται οι έννοιες: συνεργασία, τοπικά προϊόντα, εμπειρίες, καλές πρακτικές.

Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να πρωταγωνιστήσουν στη διεθνή σκηνή τα προϊόντα του αγροτικού και ιδιαίτερα του αγροτοδιατροφικού χώρου, σε μια προσπάθεια να εξαφανιστεί το έλλειμμα που έχουμε στο εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο τονίζοντας τη ζωτικότητα που διαδραματίζουν οι ΟΤΔ στην αναπτυξιακή διαδικασία και το όραμα για ανασύσταση της οικονομίας.
Η Πελοπόννησος, η Πύλη στον μύθο και τον χρόνο, αναζητά διεξόδους επιβίωσης σε ξενόφερτες συμπεριφορές, έχοντας συχνά απεμπολήσει ιστορία, πολιτισμό, παράδοση, φύση, γαστρονομία, αγροτική παραγωγή, προϊόντα, φιλοξενία, περιβάλλον και δεκάδες παγκόσμια brands.

Το (διαπεριφερειακό) “Στρατηγικό και Επιχειρησιακό σχέδιο του Τόπου” για την ήπια και βιώσιμη ανάπτυξη στην Πελοπόννησο με βάση την αφύπνιση και αξιοποίηση των χαρακτηριστικών της είναι το πρώτο σημαντικό βήμα για ολοκληρωμένη/ ολιστική θεώρηση των πραγμάτων και όχι αποσπασματικές εμπνεύσεις.

Πλούτο της περιοχής, μεταξύ των άλλων αναγνωρισμένων ΠΟΠ-ΠΓΕ προϊόντων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αποτελούν πλέον οι διάσημες Ελιές Καλαμάτας ΠΟΠ που έχουν ταξιδέψει σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Η ελιά Καλαμάτας μέσα από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κατέχει την δεύτερη θέση στις εξαγωγές επιτραπέζιας ελιάς, παγκοσμίως, ενώ το ύψος των ελληνικών εξαγωγών επιτραπέζιων ελιών ξεπερνά σε αξία τα 300 εκατομμύρια ευρώ και οι ελιές Καλαμάτας κατέχουν ένα σημαντικό μερίδιο αυτών, αφού το 80% της παραγωγής της, δηλαδή περί τους 40.000 τόνους, εξάγεται.

Στο πλαίσιο λύσης της σύγχυσης για την ονοματολογία των εμπορικών τύπων επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας “Καλαμάτα” με την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας το Υπουργείο μας ανακοίνωσε πρόσφατα την ένταξη της ελιάς Καλαμάτας στον Εθνικό Κατάλογο ως συνώνυμο ποικιλίας ελιάς, ώστε να διευκολύνεται η εξαγωγή του προϊόντος στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά. Ταυτόχρονα ενισχύεται το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας με την επιθυμητή τροποποίηση των προδιαγραφών.

Στόχος αποτελεί η συνύπαρξη των δυο προϊόντων με την υιοθέτηση πολιτικών που θα ενισχύσουν την παρουσία τους στην αγορά. Δηλαδή να ενισχυθεί το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας με την επιθυμητή τροποποίηση των προδιαγραφών και παράλληλα να επιτραπεί η νόμιμη εμπορία του προϊόντος «Kalamata olives» στην Ευρωπαϊκή και Διεθνή Αγορά».

Τόσο οι παρεμβάσεις με το Πελοποννησιακό κρασί και η συνεργασία με την ΕΝΟΑΠ, καθώς και η ανάδειξη και η δημιουργία προοπτικών για τα ελαιοκομικά και τυροκομικά της περιοχής αποτελούν σημαίνων σημείο για την ανάπτυξη και την αναπτυξιακή διαδικασία στην περιοχή, μέσω της διατήρησης της τοπικότητας.

Τονίστηκε η ανάγκη για στήριξη και ενίσχυση παρεμβάσεων και ενεργειών που σχετίζονται:

  • με την προστασία της ονομασίας ΠΟΠ Καλαμάτας για την ενίσχυση της παραγωγής στην Μεσσηνία.
  • με τον λεπτομερή σχεδιασμό των μεθόδων παραγωγής και επεξεργασίας αυτής
  • με τη διάκριση του ΠΟΠ Καλαμάτας από την εμπορική ονομασία του ΠΟΠ Καλαμάτας στον καταναλωτή και
  • με τη διασύνδεση του ΠΟΠ Καλαμάτας με την παραγωγική ταυτότητα της ΠΕ Μεσσηνίας

Προχωρούμε λοιπόν στην ανάδειξη της ποιότητας των Ελληνικών προϊόντων και στη συγκροτημένη δημιουργία εθνικής και τοπικής επισήμανσης της ποιότητας αυτής.

Γραφείο Τύπου, Προβολής & Επικοινωνίας
Αναπτυξιακής Πάρνωνα Α.Ε.

|