Συμμετοχή της Αναπτυξιακής Πάρνωνα στο Διεθνές Συνέδριο για την εφαρμογή της προσέγγισης LEADER/CLLD στο Pravets της Βουλγαρίας, με τίτλο “10 χρόνια υλοποίησης LEADER/CLLD στη Βουλγαρία”

shade.gif

Η Αναπτυξιακή Πάρνωνα, ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του Υπουργείου Γεωργίας, Τροφίμων και Δασών της Βουλγαρίας και του επικεφαλής του Τμήματος LEADER κ. Stefan Spasov, παραβρέθηκε στην πόλη Pravets και συμμετείχε στις εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου για την εφαρμογή της προσέγγισης LEADER/CLLD, στο διάστημα 10-12 Οκτωβρίου 2017.

Βασικός σκοπός του συνεδρίου, στο οποίο συμμετείχαν περισσότερα από 200 άτομα από 16 χώρες, εκπρόσωποι Διαχειριστικών Αρχών, Ενώσεων LEADER και Ομάδων Τοπικής Δράσης, ήταν η ανταλλαγή εμπειριών και η συζήτηση για τις προκλήσεις στην υλοποίηση του LEADER/CLLD κατά τη διάρκεια της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, η δημιουργία συνδέσεων μεταξύ των Ομάδων Τοπικής Δράσης για συνεργασία, η διάχυση ιδεών για τη βελτίωση και το όραμα της προσέγγισης CLLD στο μέλλον.

Κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου 10/10, έγινε το καλωσόρισμα από τον επικεφαλής του Τμήματος Leader της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Γεωργίας της Βουλγαρίας κ. Stefan Spasov και ακολούθησε παρουσίαση από την Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του εθνικού Δικτύου Leader της Βουλγαρίας κα. Neli Kadieva, σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος LEADER διαχρονικά, επισημαίνοντας την υποστήριξη του Δικτύου στην αναζήτηση εταίρων και στη δημιουργία εταιρικών σχέσεων για την υλοποίηση διακρατικών συνεργασιών.
Στις 11/10 το πρόγραμμα περιλάμβανε παρουσιάσεις από εκπροσώπους της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG AGRI), του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αγροτικής Ανάπτυξης (ENRD), της Ευρωπαϊκής Ένωσης LEADER για την αγροτική ανάπτυξη (ELARD), του τμήματος LEADER του Υπουργείου Γεωργίας της Βουλγαρίας, του Τμήματος LEADER του Υπουργείου Γεωργίας της Γαλλίας, του Υπουργείου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Πολωνίας, του Τμήματος LEADER της Αγροτικής Υπηρεσίας Υποστήριξης της Λετονίας, όπου δόθηκε μια επισκόπηση της εφαρμογής του προγράμματος LEADER/CLLD 2014-2020 σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ακολούθησαν παρουσιάσεις του Εθνικού Δικτύου LEADER της Ουγγαρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου της Εσθονίας, της Ομάδας Τοπικής Δράσης της επαρχίας Kaisiadorys της Λιθουανίας, και τέλος μία παρουσίαση από την Αγροτική Συνεταιριστική Εταιρεία της Ιταλίας Fattorie Faggioli, όπου αναδείχθηκε η συνεργασία ως εργαλείο ανάπτυξης.

Την ίδια μέρα το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη στη Σόφια, πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, για περιήγηση στα αξιοθέατα και στα σημεία ενδιαφέροντος της πόλης.
Η τελευταία μέρα 12/10 ήταν αφιερωμένη στην επίσκεψη των συμμετεχόντων σε 3 Ομάδες Τοπικές Δράσης (LAG Yablanitsa, LAG Troian και LAG Panagyurishte), με αντικείμενα αντίστοιχα: την Καινοτομία, τα Τοπικά Προϊόντα και τον Τουρισμό.

H ελληνική συμμετοχή στο Συνέδριο, αποτελούμενη από την Αναπτυξιακή Πάρνωνα (Μαρίνης Μπερέτσος, Γενικός Διευθυντής και τα στελέχη Ivana Kalaver και Άννα Κοδέλλα) και την Αναπτυξιακή Ολυμπίας (Νικόλαος Θεοφιλόπουλος, Γενικός Διευθυντής), παρακολούθησε αντίστοιχα τα πάνελ συζήτησης για τον Τουρισμό και τα Τοπικά Προϊόντα.

Κατά την επίσκεψη της Αναπτυξιακής Πάρνωνα στην πόλη Panagyurishte (η ρίζα του ονόματος, “panagyur”, προέρχεται από την ελληνική πανηγύρι) στην επαρχία Pazardzhik της Νότιας Βουλγαρίας, έγινε παρουσίαση της εταιρικής ταυτότητας του Πάρνωνα, των προγραμμάτων LEADER που έχει υλοποιήσει από το 1996 έως σήμερα, των διακρατικών συνεργασιών που σχεδιάζει να υλοποιήσει στη νέα προγραμματική περίοδο και του Αναρριχητικού Πάρκου Λεωνιδίου, ως καλή πρακτική του τοπικού προγράμματος LEADER 2007-2013, η οποία βραβεύτηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Ένωση ως μία από τις πρωτοποριακές και καινοτόμες «καλές πρακτικές» όλων των Δήμων της Ελλάδας.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε ακόμη επίσκεψη σε μία επιχείρηση που χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα LEADER και αφορούσε αποστακτήριο για την επεξεργασία αιθέριων ελαίων, λεβάντας και τριαντάφυλλου, ένα από τα σύμβολα της Βουλγαρίας καθώς και επίσκεψη στο ιστορικό μουσείο της πόλης που φιλοξενεί τον θησαυρό “Panagyurishte gold” και αποτελεί τον παγκοσμίου φήμης θρακικό θησαυρό (4ος–3ος αιώνας π.Χ.) που ανακαλύφθηκε εκεί το 1949.

Το Διεθνές Συνέδριο στο Pravets ολοκληρώθηκε με τη συζήτηση των συμμετεχόντων για προοπτικές συνεργασίας, την εκδήλωση γευσιγνωσίας με τοπικά προϊόντα και το πολιτιστικό πρόγραμμα με τοπικούς παραδοσιακούς χορούς.

Στο πλαίσιο αυτό έγιναν συναντήσεις με ΟΤΔ από Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σερβία και Τουρκία για τον σχεδιασμό διακρατικής συνεργασίας με θέμα τον γαστρονομικό πολιτισμό (Balkan cuisine and music). O κ. Stefan Spazov με μεγάλο ενδιαφέρον ανέλαβε να διευκολύνει αυτήν τη συνεργασία με το συντονισμό της επικοινωνίας των ΟΤΔ που θα συμμετέχουν.

Αυτή η διεθνής διάσκεψη έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να συζητήσουν τις προκλήσεις στην υλοποίηση του LEADER/CLLD κατά την περίοδο 2014-2020, προσφέροντας ταυτόχρονα πρόσφορο έδαφος για ενέργειες δικτύωσης και συνεργασίας.

 

Ο Γενικός Διευθυντής της Εταιρείας
Μαρίνης Μπερέτσος

 

Δείτε το έντυπο Δελτίο Τύπου, εδώ

Δείτε την παρουσίαση της Αναπτυξιακής Πάρνωνα, εδώ

|