Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χαράλαμπος Κασίμης και Στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ΟΤΔ Πάρνωνα.

shade.gif

Ομάδα στελεχών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Ε.Ε. επισκέφθηκε την περιοχή της Αργολίδας και της Κυνουρίας. Το πρόγραμμα περιέλαβε επισκέψεις σε έργα LEADER αλλά και έργα άλλων προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν με τη συμβολή της Ομάδας Τοπικής Δράσης Πάρνωνα Α.Ε.

Ο κ. Κασίμης και τα στελέχη της Εταιρείας ξενάγησαν τα στελέχη της Ε.Ε. σε συγχρηματοδοτούμενα έργα και δράσεις του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου και άλλων ταμείων στην περιοχή. Συγκεκριμένα, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την Ε.Ε. παρευρέθηκαν:

  • Χαράλαμπος Κασίμης, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Κοινοτικών Πόρων
  • Alexander (Sasha) Bartovic, Προϊστάμενος της γεωγραφικής Μονάδας στη DG-Agri, υπεύθυνος για το ελληνικό ΠΑΑ 2014-2020 (Σλοβακία)
  • Λουκία Καντάρη, Στέλεχος της γεωγραφικής Μονάδας στη DG-Agri, υπεύθυνη για το ελληνικό ΠΑΑ 2014-2020 (Κύπρος)
  • Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΠΑΑ (Ελλάδα)
  • Παναγιώτα Πυριοβολή, Προϊσταμένη ΕΥΔ ΠΑΑ (Ελλάδα)
  • Χαντζάρας Ιωάννης, Προϊστάμενος Μονάδας Ελέγχων ΕΥΔ ΠΑΑ (Ελλάδα)
  • Κατερίνα Αθανασοπούλου, Προϊσταμένη Μονάδας Προγραμματισμού ΕΥΔ ΠΑΑ (Ελλάδα)
  • Αναστασία Μακρή, Στέλεχος-συνεργάτης Γενικού Γραμματέα

Είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν επενδυτές αλλά και τοπικές αρχές και να ενημερωθούν για την λειτουργία της Αναπτυξιακής Εταιρείας Πάρνωνα. Τους επισκέπτες συνόδευσαν, από το Ναύπλιο που ξεκίνησαν, η Συντονίστρια του Τοπικού Προγράμματος LEADER κ. Μαρία Μπούζιου και η Ivana Kalaver (στελέχη της Αναπτυξιακής Πάρνωνα Α.Ε.).

Η πρώτη επίσκεψη έγινε στο τυροκομείο των Α/φων Σταυρόπουλοι στον Άγιο Ανδριανό Αργολίδας. Ακολούθησε στάση στη λίμνη Μουστού όπου στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Όρους  Πάρνωνα και Υγρότοπου Μουστού έκαναν σύντομη παρουσίαση της προστατευόμενης περιοχής, ενώ στη συνέχεια, στο μουσείο ελιάς στο Κορακοβούνι, ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας κος Παναγιώτης Μαντάς καλωσόρισε τους επισκέπτες.

Στο Λεωνίδιο επισκέφθηκαν τα γραφεία της Αναπτυξιακής Πάρνωνα και ενημερώθηκαν από τον Γενικό Διευθυντή κ. Μαρίνη Μπερέτσο και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διαχείρισης LEADER κ. Σπύρο Φλώρο για τα έργα και δράσεις της Εταιρείας.

Ακολούθησε ξενάγηση στο Κέντρο Πληροφόρησης για τη Χλωρίδα του Πάρνωνα και στον Πύργο Τσικαλιώτη. Στη συνέχεια, τους υποδέχθηκε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νότιας Κυνουρίας κ. Δημήτριος Κολινιώτης στη Φάμπρικα Πολιτισμού όπου παρουσιάστηκε το Αναρριχητικό Πάρκο Λεωνιδίου, το φεστιβάλ Μελιτζάzz και οι δράσεις του Δικτύου «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές». Η ομάδα στελεχών του ΥΠΑΑΤ, επισκέφθηκε επίσης το χώρο φιλοξενίας και της γεωργικής εκμετάλλευσης (κηπευτικά) του ξενώνα «Αγρόκτημα» από τους ιδιοκτήτες του και τον Τσακώνικο Συνεταιρισμό Γυναικών Λεωνιδίου, όπου δοκίμασαν τοπικές γεύσεις από παραδοσιακά γλυκά και τοπικά προϊόντα.

Η Αναπτυξιακή Πάρνωνα Α.Ε., μέσα από την εικοσαετή πορεία της, το έργο της και τις δραστηριότητές της, έχει αποδείξει ότι διαθέτει την τεχνογνωσία, το απαραίτητο δυναμικό και τις υποδομές για την στήριξη και προώθηση της τοπικής ανάπτυξης, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των κατοίκων και των φορέων της ευρύτερης περιοχής του Πάρνωνα.

Καταλύτης της τοπικής ανάπτυξης και βασική δραστηριότητα της εταιρείας, εκτός της τεχνικής στήριξης των ΟΤΑ, είναι η υλοποίηση του Προγράμματος LEADER του ΠΑΑ της Ελλάδος. Από το 1995 (έτος ίδρυσης), έχει υλοποιήσει επιτυχώς 3 Προγράμματα LEADER (LEADER II, LEADER+, LEADER 2007-2013), συνολικής Δημόσιας Δαπάνης 21.515.000€! Τα προγράμματα απαριθμούν 290 δημόσια και ιδιωτικά έργα/επενδύσεις, τη δημιουργία/διατήρηση 520 θέσεων εργασίας και ποσό ~9.000.000€ ιδίας συμμετοχής (ιδιωτικά κεφάλαια).

Στην τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, η ΟΤΔ Πάρνωνα κατέλαβε την τρίτη (3η) καλύτερη βαθμολογία ανάμεσα σε 47 τοπικά προγράμματα σε επίπεδο χώρας κατόπιν αξιολόγησης της πρότασης για την υλοποίηση του νέου τοπικού προγράμματος CLLD/LEADER στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΠΑΑ) 2014-2020 με θέμα «Ανατολική Πελοπόννησος. Απόθεμα Βιόσφαιρας και Επιχειρηματικές Ζώνες Καινοτομίας».

Μετά την έγκριση της κατανομής πιστώσεων στα νέα τοπικά προγράμματα CLLD/LEADER στο πλαίσιο του ΠΑΑ 2014-2020, η ΟΤΔ Πάρνωνα κατέλαβε την 1η θέση με κατανομή ποσού δημόσιας δαπάνης 11.700.000 Ευρώ!

Μετά την υλοποίηση του παραπάνω Προγράμματος το συνολικό ύψος συγχρηματοδοτούμενων έργων από τα διαρθρωτικά ταμεία αλλά και την μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων από την ίδρυση της εταιρεία μέχρι και το 2023, θα ξεπεράσει τα 80.000.000€!

Οι Ομάδες Τοπικής Δράσης θα διαχειριστούν ως Δικαιούχοι τα Προγράμματα LEADER για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο έχοντας την ευθύνη της πρόσκλησης της ενημέρωσης των υποψηφίων δικαιούχων της αξιολόγησης για την  ένταξη των έργων ενώ η παρακολούθηση έχει εκχωρηθεί ήδη στις Υπηρεσίες Διαχείρισης του ΠΕΠ Πελοποννήσου.

|