«Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές» στις Βρυξέλλες.

shade.gif

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα, φέρνοντας νέα πνοή στην ελληνική γαστρονομία και τα εκλεκτά προϊόντα.

Την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου η τελική εκδήλωση για την σύσταση του «Δικτύου Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων», με την παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κου Ευάγγελου Αποστόλου και του Γεν. Γραμματέα κου Χαράλαμπου Κασίμη.

Στις Βρυξέλλες, στο κτίριο της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματοποιήθηκε στις 23 και 24 Νοεμβρίου εκδήλωση στο πλαίσιο του Σχεδίου Διατοπικής Συνεργασίας με τίτλο «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές», που διοργανώνουν 21 αναπτυξιακές εταιρείες της χώρας. Το Σχέδιο εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος LEADER, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αφορά την ανάδειξη της γαστρονομικής παράδοσης και των γεύσεων, που δημιουργούνται με πιστοποιημένα ΠΟΠ, ΠΓΕ και εκλεκτά προϊόντα από κάθε περιοχή της Ελλάδας.

Επωφελούμενοι του Σχεδίου θα καταστούν οι παραγωγοί και μεταποιητές ελληνικών προϊόντων ποιότητας, οι επαγγελματίες της εστίασης και του τουρισμού, η ελληνική ύπαιθρος και η οικονομία της χώρας γενικότερα. Ο πλούτος της ελληνικής γης και ο μόχθος των Ελλήνων αγροτών πρέπει να γίνουν εισόδημα για την ελληνική οικονομία στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, τα προϊόντα μας πρέπει να βρουν την θέση τους στην ευρωπαϊκή και τη διεθνή αγορά και αυτό είναι το μέλημα και η ευθύνη μας, σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η εκδήλωση των Βρυξελλών σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την Αναπτυξιακή Τρικάλων ΑΑΕ ΟΤΑ (ΚΕΝΑΚΑΠ ΑΕ) σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Πάρνωνα ΑΕΕ ΟΤΑ, η οποία είναι η συντονίστρια του Σχεδίου. Κατά την εκδήλωση παρουσιάστηκε το Σχέδιο Διατοπικής Συνεργασίας, έγιναν γαστρονομικές εκδηλώσεις με απόλαυση εδεσμάτων, έκθεση εκλεκτών προϊόντων και γεύσεων.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γεώργιος Πατούλης, ενώ εισηγήσεις και παρουσιάσεις έγιναν από τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Χαράλαμπο Κασίμη και από Αναπληρωτή Διευθυντή της DGAgri κ. Mihail Dumitru.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις και επαφές με εκπροσώπους της DGAgri και θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την ανάδειξη και την προώθηση των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων και διατροφικών προϊόντων της κάθε περιοχής σε αγροτικά Δίκτυα του εξωτερικού.

Πολύ σημαντικό στοιχείο της εκδήλωσης ήταν η επίσημη τελετή σύστασης του «Δικτύου Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων», με ιδρυτικά του μέλη 55 Δήμους της χώρας, 21 Αναπτυξιακές εταιρείες καθώς και Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα και Συλλογικούς Ιδιωτικούς Φορείς. Το Δίκτυο, αποτελώντας σοβαρή παρακαταθήκη για τον συντονισμό των δράσεων οργάνωσης και ανάδειξης της ελληνικής γαστρονομίας, έχει τεθεί υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες και την κατάσταση συναγερμού στην πόλη των Βρυξελλών και παρά την αναμενόμενα μειωμένη συμμετοχή, το καταστατικό του Δικτύου υπογράφηκε σε πανηγυρικό κλίμα από τους παρευρισκόμενους, την “ομάδα των Βρυξελλών”, δηλαδή τους Δήμους Αργιθέας, Βόρειας Κυνουρίας, Δεσκάτης, Καβάλας, Καλαμπάκας, Καρδίτσας, Λίμνης Πλαστήρα, Μουζακίου, Πύλης, Σοφάδων, Τρικκαίων και Φαρκαδόνας, τις Αναπτυξιακές εταιρείες Ημαθίας, Καρδίτσας, Λήμνου, Πάρνωνα, Πηλίου και Τρικάλων και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015 στην Αθήνα, στην αίθουσα συσκέψεων της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΠΠΑ (Λεωφ. Αθηνών 58) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση «Παρουσίασης των αποτελεσμάτων του Σχεδίου και υπογραφής του Καταστατικού του Δικτύου», κατά την οποία θα ολοκληρωθεί η διαδικασία υπογραφών και από τα υπόλοιπα ιδρυτικά μέλη του Δικτύου. Στην εκδήλωση θα παραστεί ο Υπουργός Αγροτική Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελος Αποστόλου και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Χαράλαμπος Κασίμης, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη στήριξη του Υπουργείου στη σημαντική αυτή πρωτοβουλία.

Πρόγραμμα Εκδήλωσης

«ΓΕΥΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΚΛΕΚΤΕΣ»

Ελληνική γαστρονομία. Παραδοσιακά σύγχρονη.

Web site: www.FinestGreekTastes.com

Facebook page, Youtube channel: Finest Greek Tastes

E-mail: FinestGreekTastes@gmail.com

Για να δείτε οπτικοακοσυτικό υλικό από την εκδήλωσης, πατήστε εδώ

|