Φεστιβάλ Τσακωνιάς 2006

shade.gifΣτις 21 Μαΐου 2006 στο Λεωνίδιο, ο Δήμος Λεωνιδίου και η Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνωνα διοργάνωσαν το φεστιβάλ Τσακωνιάς 2006 με τίτλο «Οι chef της Μεσογείου μαγειρεύουν για την τσακώνικη μελιτζάνα».shade.gif
Στο επίκεντρο της γιορτής ήταν η μαγειρική τέχνη επαγγελματιών μαγείρων από την Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και φυσικά την Ελλάδα με συντονίστρια την κα Μαρία Λόη οι οποίοι κατέθεσαν τη δική τους συνεισφορά στη γαστρονομική αξιοποίηση ενός μοναδικού προϊόντος: της τσακώνικης μελιτζάνας.
Οι διοργανωτές είχαν shade.gifεξασφαλίσει την παρουσία τηλεοπτικού συνεργείου και στελεχών του τηλεοπτικού σταθμού MEGA και πραγματοποιήθηκε ζωντανή σύνδεση με την εκπομπή «Πολύ την Κυριακή» του Γρηγόρη Αρναούτογλου. Η μαζική παρουσία και συμμετοχή του κοινού στην γιορτή και στην τηλεοπτική της μετάδοση έδωσε μια ξεχωριστή νότα κεφιού.
Οι διοργανωτές, όντας ευήκοοι στα κελεύσματα της νέας εποχής, οργάνωσανshade.gif έτσι μια πρωτοπόρο – καινοτόμο εκδήλωση με στόχο την ανάπτυξη όχι μόνο του Λεωνιδίου αλλά και της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Πελοποννήσου.
Παράλληλα αναπτύχθηκε έκθεση τοπικών προϊόντων (αγροτικών και άλλων), ενώ μουσικές και άλλες εκδηλώσεις πλαισίωσαν shade.gifτην όλη διοργάνωση. Πέραν της γνωριμίας του κοινού (κυρίως των επισκεπτών) με την περιοχή και τα προϊόντα της, σκοπός της εκδήλωσης ήταν να συνδεθεί η τουριστική εικόνα της περιοχής με την αγροτική παραγωγή, την πολιτιστική κληρονομιά και την shade.gifαναπτυξιακή της προσπάθεια. Επίσης να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ παραγωγών αγροτικών προϊόντων, μεταποιητών, εμπόρων, αλλά και τουριστικών επιχειρηματιών, για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της περιοχής.

Τσακώνικη Μελιτζάνα
Το μικροκλίμα της περιοχής επιτρέπει στους εργατικούς αγρότες καλλιεργώντας τον υψηλής παραγωγικότητας κάμπο του Λεωνιδίου, να παράγουν τα πλέον εύγευστα προϊόντα, ντομάτες, κηπευτικά, εσπεριδοειδή (παλιότερα shade.gifπερίφημα αχλάδια, ρόδια, κυδώνια), που διοχετεύονται με φορτηγά αυτοκίνητα (παλιότερα με καΐκια) στις αγορές της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης (παλιότερα έφταναν μέχρι τη Σύρο, την Πόλη, τη Μασσαλία).
Το χαρακτηριστικότερο όμως προϊόν του Λεωνιδίου είναι η περίφημη Τσακώνικη Μελιτζάνα που συγκαταλέγεται μεταξύ των 317 ευρωπαϊκών προϊόντων με προστατευόμενη ονομασία προελεύσεως.
Η Τσακώνικη μελιτζάνα είναι η μόνη που έχει γλυκιά γεύση, λόγω του μικροκλίματος της περιοχής και της μη χρήσης γεωργικών φαρμάκων, επίσης ωριμάζει πιο πρώιμα από άλλες περιοχές και ο καρπός της χρησιμοποιείται σε πολλούς συνδυασμούς στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Δήμο Λεωνιδίου και την Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνωνα Α.Ε. στα πλαίσια του έργουshade.gif «Οδοιπορικό εκδηλώσεων για την ανάδειξη τοπικών προϊόντων και μεσογειακής γαστρονομίας στην περιοχή της Ανατ. Πελοποννήσου» και χρηματοδοτήθηκε από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου 2000 – 2006 και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το Ε.Γ.Τ.Π.Ε.

|