Φεστιβάλ Τσακωνιάς 2009

Ο Δήμος Λεωνιδίου και η Αναπτυξιακή Πάρνωνα, τίμησαν την τσακώνικη μελιτζάνα Λεωνιδίου, σε μια εορταστική εκδήλωση στις 22 και 23 Μαΐου 2009, καλώντας έλληνες και ξένους να γνωρίσουν και να ζήσουν από κοντά την αυθεντική φιλοξενία του τόπου, και τα γνήσια προϊόντα της τσακώνικης γης.

Το φεστιβάλ Τσακωνιάς με τίτλο «Γεύσεις και Μουσικές στα Σοκάκια του Λεωνιδίου» είναι πλέον θεσμός μέσω των πρωτότυπων και ποιοτικών εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα στην εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και φυσικής ομορφιάς περιοχή της Ανατολικής Πελοποννήσου, η οποία φορά τα γιορτινά της και δέχεται τους εκλεκτούς προσκεκλημένους της.

Φαγητά όλων των ειδών (αλμυρά, γλυκά, φούρνου, κατσαρόλας) μαγειρεύτηκαν αναδεικνύοντας τη γαστρονομική απόλαυση ενός μοναδικού προϊόντος όπως είναι η τσακώνικη μελιτζάνα Λεωνιδίου (ΠΟΠ) συνδυάζοντας γεύσεις από Τούρκικη, Κυπριακή και Ιταλική κουζίνα από τους μάγειρες που ήρθαν για το σκοπό αυτό.

Ο μεσογειακός αυτός χαρακτήρας του φεστιβάλ αναδεικνύει ταυτόχρονα το μοναδικό αυτό προϊόν και την αγροτική παραγωγή της περιοχής, την πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά του χαρακτηρισμένου παραδοσιακού οικισμού και τον ποιοτικό τουρισμό που διαμορφώνεται ως προϊόν εξ’ αιτίας και των δυο παραπάνω δεδομένων. Μια ζωντανή αγροτική ύπαιθρος σε ένα καλοδιατηρημένο οικιστικό και φυσικό περιβάλλον είναι έτοιμη να προσφέρει υψηλού επιπέδου τουριστικό προϊόν μέσω των αγροτουριστικών καταλυμάτων και των ποιοτικών χώρων εστίασης που λειτουργούν στην περιοχή.

Καινούριο στοιχείο της διοργάνωσης αποτέλεσαν τα πολλά μικρά μουσικά σχήματα και οι κανταδόροι που γέμισαν με μουσικές τα σοκάκια του Λεωνιδίου από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου.

Οι μυρωδιές των φαγητών ανακατεμένες με τις μουσικές των κανταδόρων με φόντο τα αρχοντικά και τα πυργόσπιτα του Λεωνιδίου αλλά και τους φιλόξενους κατοίκους δημιούργησαν μια πανδαισία γεύσεων, ακουσμάτων και εικόνων και άφησαν ανεπανάληπτα συναισθήματα σε όσους βρέθηκαν στο Λεωνίδιο αυτό το διήμερο.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλάμβανε:

Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

20.00    Παράθεση γευμάτων δοκιμής κυπριακής, τούρκικης και ιταλικής κουζίνας σε μπουφέ – Ζωντανή μουσική από μικρά συγκροτήματα στα σοκάκια και στα εστιατόρια του Λεωνιδίου

20.30    Θέατρο σκιών στην πλατεία Μητρόπολης

22.00    Οι σεφ της Μεσογείου μαγειρεύουν μαζί με τους Λενιδιώτες και σερβίρουν στα εστιατόριά τους

Σάββατο 23 Μαΐου 2009

19.00     Έκθεση τοπικών προϊόντων

21.00     Παράθεση γευμάτων κυπριακής, τούρκικης, γαλλικής και ελληνικής κουζίνας στον παραποτάμιο δρόμο

21.30     Συναυλία από συγκρότημα έντεχνης – λαϊκής μουσικής